MAĎARSKO V BRUSELU NARAZILO:

Moc kontroluje média, to v demokracii není možné

23. 1. 2011

ČTK│ŠOK│ Pod palbu kritiky se ve Štrasburku při představování priorit maďarského předsednictví v Evropském parlamentu dostal maďarský premiér Viktor Orbán. Důvodem někdy i tvrdých slov od europoslanců byl nový a kontroverze vzbuzující mediální zákon, který podle některých oponentů povede v Maďarsku k cenzuře. Část poslanců nicméně ocenila prohlášení, že normu je možné upravit, což ministerský předseda zopakoval.

Začátek Orbánova vystoupení narušovaly drobné protesty europoslanců. Několik si jich ve snaze vyjádřit odpor ke sporné normě přelepilo ústa lepicí páskou, jiní zase na své lavice vyvěsili plakátky zobrazující úvodní stránky různých maďarských novin, na nichž stálo "cenzurováno".

Orbán ještě před debatou vyzval, aby zákonodárci nesměšovali kritiku vnitřní politiky Maďarska s předsednictvím. "V Maďarsku jsme rozumní ... jsme připraveni věci konzultovat," řekl o sporné normě. Připustil také, že zákon lze předělat. "Nejde o to, na sebe navzájem tasit šavle," dodal. Jeho výzva ale kritice nezabránila, i když někteří europoslanci ocenili vůli případně normu upravit.

Nová právní úprava zavádí vysoké pokuty (přes 18 milionů korun) za údajně nevyvážené zpravodajství. Může být uplatňována od počátku letošního roku, takže začátek její účinnosti se shodoval se zahájením půlročního maďarského předsednictví.

"Moc kontroluje média, to v demokracii není možné," řekl na adresu maďarské normy šéf socialistů v EP Martin Schulz z Německa. "Stáhněte ten zákon a přijďte s novým," vyzval. "Hodnoty jako svoboda, demokracie a spravedlnosti jsou společné cíle a my nevěříme, že je váš mediální zákon doržuje", uvedl Schulz.

Daniel Cohn-Bendit, vůdce Strany zelených, uvedl, zatímco přednášel Orbanovi o demokracii, že Maďarsko bylo příčinou jeho první studentské demonstrace. Nejostřejší slova přišla od Jörga Leichtfrieda, německého socialisty, který obvinil Orbana, že vede Maďarsko "na cestu k totalitě". Ministerský předseda byl z jeho kritiky porážděný. Opáčil, že poslanci neporozuměli mediálnímu zákonu. "Žili jsme pod diktaturou posledních 40 let. Nebudu tolerovat váš výslech o demokratických ambicích maďarského národa, "prohlásil Leonard Orbán.

Pokud někdo narušuje svobodu slova, pak je to v rozporu s čl. 11 Listiny základních práv Evropské unie. Barroso vyzval Maďarsko, aby se drželo hodnot Evropské unie. "Princip svobody tisku je posvátným principem Evropské unie. A pluralita sdělovacích prostředků je základním principem, jak vidíme naše společnosti v Evropě. Dostal jsem ujištění od premiéra Orbána, že zákon je vypracován a bude prováděn při plném respektování evropských hodnot svobody sdělovacích prostředků a příslušných právních předpisů EU, "řekl Předseda Evropské komise José Manuel Barroso . Brusel požaduje "clarificiation" ("vyjasnění"). Barroso také prohlásil, že Komise bude posílat dopis maďarské vládě s požadavkem, aby vyjasnila svá stanoviska.

Orbán přiznal, že by byl ochoten ke změně zákona, pokud ho k tomu evropská exekutiva přinutí - ale pouze tehdy, pokud by se zákon ukázal v rozporu s normami EU . Začátkem tohoto týdne, Neelie Kroesová, komisařka pro záležitosti digitalizace, která je pověřena dohlížet na vyšetřování tohoto zákona, varovala, že maďarský právní předpis by mohl být v rozporu s pravidly vysílání EU. Požadavek na "vyvážené" zpravodajství nebyl dostatečně jasný,uvedla Kroesová . Existují "obavy jak z jasnosti pravidel, která mohou připustit příliš velkou volnost v interpretaci jednotlivých případů, a existují i obavy z nedostatku omezujícíh kritérií, která by mohla vést k problému proporcionality v regulaci svobody sdělovacích prostředků." Přijetí zákona vedlo v Maďarsku k protestům a demonstracím , a to jak široké veřejnosti, tak novinářů.

Orbána podpořili britští euroskeptici , zástupce strany italského premiéra Silvia Berlusconiho a příslušníci maďarské krajně pravicové strany Jobbik.

Kromě mediálního zákona, Orban rovněž způsobil rozruch tím, že se rozhodl použít většinu Fidesz na prosazení jiných agresivních opatření - přepracování důchodového systému, k omezení pravomoci Ústavního soudu a vydávání cestovních pasů pro etnické Maďary žijící v zahraničí. Poslední opatření rozhněvalo sousední Slovensko.

EP - videozáznam celého bodu maďarského předsednictví - v češtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.1. 2011