Hegerova opatření ve zdravotnictví nebudou tak efektní

21. 1. 2011 / Jiří Hrebenar

Ministr Heger vymyslel určitý recept na to, jak očistit zdravotnictví. Zpočátku, když se na ty všelijaké změny díváte, nad tím vším možná i zakýváte hlavou. Ale poté co se zamyslíte, plány pana ministra nejsou tak žhavým a skvělým želízkem v soukolí českého zdravotnictví.

Mně osobně všechna opatření připadají nastavená tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Zakázky nad 50 000 korun budou na internetu a veškeré zakázky nad 1 milion korun bude ministr konzultovat s náměstky. No, s tou první půlkou by se ještě dalo souhlasit, ale co ta konzultace s náměstky?

Představte si kolik je v České republice nemocnic. Podívejte se kolik se denně dělá investic a teď si do toho všeho představte, že každá taková zakázka poputuje z nemocnice do ministerstva k posouzení, a zde se pan ministr domluví s náměstky a poté rozhodne. Nevím jak na vás, ale na mě to celé působí nějak zvláštně. Ministr tedy nebude podle těchto slov a představ dělat nic jiného, než že bude sedět nad lejstry z různých nemocnic. Bude posuzovat objektivitu této transakce nad 1 milion korun.

Opravdu někdo věří v tento systém výkonu kontroly? Snad pouze naivka by se spokojil s takovým popisem situace a jeho nápravy. Páni náměstci budou takovými lidmi, že nepodlehnou nátlaku lobbyistických skupin a uskupení. To se bude poté krásně uplácet. Páni rádci budou radit a obávám se, že se při tomto nic neošetří a nevyšetří. Celá věc se měla řešit jinak, jinou cestou. Jasně, na ministerstvu se nekrade, tam se nekorumpuje. Tato vláda je čistá jako okvětní lístek lotosu. Ostatně o čistotě a bezúhonnosti ministrů a vlády jsme se mohli již několikrát přesvědčit.

Podle ministra Hegera se mají vytvářet referenční ceny jednotlivých materiálů a potřebných přístrojů. To je sice chválihodné a potřebné. Ale je tu jedno velké ALE. Dodnes neexistuje instituce nebo odborník, který by měl tzv. kulaté razítko odhadce cen zdravotnického materiálu. Nic takového neexistuje. Odhady adekvátních cen dnes dělají na ČVUT, a přesto k tomu i tam nemají příslušná oprávnění. Pokud by takové rozhodnutí o ceně napadl někdo u soudu, tak nejspíš vyhraje. Ptám se tedy, bude takový odhadce nyní panem ministrem jmenován, a bude v zákoně uzákoněn takovýto člověk? Podle čeho budou stanovovány ty tzv. dobré a kvalitní ceny? Která cena bude dobrá a která nebude?

Toto rozhodnutí pana ministra je všelijaké. Jak jsem již napsal, dnes neexistuje žádný odhadce, který by byl k takové činnosti zplnomocněný. Problém je poměrně dobře patrný v Ústeckém kraji, ve kterém právě zdejší zdravotní organizace předražovala nákup zdravotnického materiálu. ČVUT stanovila obvyklé ceny a nyní si vyšetřovací orgány neví rady. Česká republika je v tomto takovým pomalým hlemýžděm, který bude pomalým i po Hegerově reformě.

Ve zdravotnictví mají obrovský vliv farmaceutické firmy, které ovládají jak doktory, tak i samotná nemocniční zařízení. Nevěřím, že Heger nyní rozetne lobby farmaceutických firem, která je zcela nepokrytě svázána a spojena i s ministerstvem a určitě i s proklamovaným SUKLem. Tato hydra zrozená na ministerstvu zdravotnictví nebude nikterak poražena. Pan ministr sice zruší a možná i přeruší ony zájezdy lékařů za peníze farmaceutických firem, ale stále při tvorbě cen léků a léčiv bude to zákeřné podhoubí spolutvořící nejen ceny léků a léčiv, ale také diktující, které léky budou a nebudou zařazeny do seznamu léčiv hrazených pojišťovnou.

Toto je další berná mince, která je panem ministrem zapomínána. Ano, přerušení darů a dárků lékařům je dobrá a skvělá myšlenka a je jí třeba tleskat, ale i toto je jenom vrcholek ledovce, který stále i po Hegerových krocích zůstane skrytý hluboko pod povrchem.

Kroky navrhované panem ministrem Hegerem jsou pouze povrchní očistnou lázní ponechávající pod povrchem mnoho nečistoty. To, co je vidět na povrchu, je malinko oprášeno. Některé věci nejsou dořešené a je to pouze výkřik do tmy, například ono posuzování cen. Co na toto říkají další lidé? Co na to říká veřejnost? Zamyslela se také nad tímto problémem podobně?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.1. 2011