Nový čínský "neviditelný" letoun možná využívá americké technologie

24. 1. 2011

Čína nedávno veřejně představila nový vyspělý letoun třídy stealth, který by mohl představovat vážnou hrozbu americké vzdušné nadvládě. A zdá se, že část technologií může docela dobře pocházet ze samotných USA.

Balkánští vojenští představitelé a další experti řekli AP, že je naprosto pravděpodobné, že Čína část technologického know-how získala z amerického letounu F-117 Nighthawk sestřeleného v roce 1999 nad Srbskem.

Nighthawky byly prvními bojovými letouny na světě zkonstruovanými tak, aby je šlo jen velmi obtížně zachytit radarem. Nicméně 27. března 1999, během bombardování Srbska za války v Kosovu, byl jeden z těchto letounů sestřelen srbskou raketou. Pilot se katapultoval a byl zachráněn.

Bylo to vůbec poprvé, co došlo k zasažení "neviditelného" letounu. Pentagon měl za to, že šlo o kombinaci chytré taktiky a velkého štěstí, která umožnila sestřel sovětskou střelou SA-3.

Zbytky zničeného letounu se nacházely na rozsáhlém zemědělském území, a civilisté sbírali zbytky jako suvenýry. V té době ale také zpravodajské zdroje informovaly, že se v oblasti pohybují čínští agenti a skupují od místních zemědělců části letounu, tvrdí bývalý šéf chorvatského generálního štábu admirál Davor Domazet-Loso. Číňané pak údajně na základě těchto materiálů pronikli do tajemství technologií stealth.

Vysoko postavený srbský vojenský představitel potvrdil, že zbytky letounu byly sesbírány jako suvenýry a některé skončily "v rukou zahraničních vojenských atašé". Některé části jsou nicméně oficiálními exponáty leteckého muzea v Bělehradě.

Vyjádření čínského ministerstva obrany se nepodařilo získat.

Čínský víceúčelový letoun stealth známý jako Chengdu J-20 provedl první zkušební let 11. ledna a demonstroval tak dramatický pokrok země ve sféře nejnovějších vojenských technologií. Stalo se tak těsně před oficiální návštěvou amerického ministra obrany Roberta Gatese.

Ačkoliv do operačního nasazení dvoumotorového J-20 uplyne ještě osm až devět let, letoun může být rivalem nejnovějšího amerického letounu F-22, jenž je následníkem F-117 a (vedle menšího množství strategických bombardérů B-2) jediným letounem kategorie stealth v bojové službě.

Navzdory návštěvě prezidenta Hu Jintaa v USA mnozí ve Washingtonu vidí Čínu coby ekonomickou hrozbu a obávají se také její vojenské síly.

Zoran Kusovac, vojenský konzultant působící v Římě, tvrdí, že režim srbského prezidenta Slobodana Miloševiče rutinně předával ukořistěné západní vybavení čínským a ruským spojencům.

Prototyp ruského letounu stealth Suchoj T-50 provedl první zkušební let vloni a patrně bude operačně nasazen během čtyř let. Je pravděpodobné, že i Rusové získali technologie ze sestřeleného Nighthawku.

Ten byl vyvíjen v utajení v 70. letech a vstoupil do služby v roce 1983. Ačkoliv nebyl pro radar zcela "neviditelný", jeho tvar a povrchová vrstva pohlcující radarové záření detekci velmi ztěžovaly. Radarový průřez dále zmenšil fakt, že řada konstrukčních prvků křídla byla koncipována jako nekovové voštinové struktury neodrážející radarové záření.

Kusovac tvrdí, že seznámení se s touto kriticky důležitou technologií, a zejména s utajovaným pláštěm pohlcujícím záření, mohly významně obohatit čínské know-how.

Alexander Huang z Tamkang University v Tchajpeji, odborník na čínské letectvo, je přesvědčen, že letoun J-20 znamená pro Čínu velký krok vpřed - a tvrzení chorvatského admirála označil a "logické hodnocení", protože neexistují jiné významné zdroje technologie stealth. Obdobný názor vyjádřil i šéf Asijského bezpečnostního programu britského Royal United Services Institute Alexander Neill.

Číňané jsou průmyslovou špionáží v Západní Evropě a Spojených státech proslulí.

Čínské velvyslanectví v Bělehradě bylo v květnu 1999 zasaženo americkými bombardéry a při útoku zahynuli tři lidé.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.1. 2011