Nesnesitelná arogance českých politiků

24. 1. 2011 / Miloslav Štěrba

Ve Švýcarsku zaplatil český dopravní "pirát" pokutu 90 tisíc korun, přišel o řidičák a ještě tento trest nebyl konečný. Zaplatil zatím jen kauci. Čeká ho další správní řízení. Loni ve Švýcarsku zaplatil Švéd pokutu 20 miliónů v přepočtu na české koruny.

Že je placení pokut účinné jen tehdy, pokud výše odpovídá majetku a příjmu provinilce, o tom není třeba spekulovat. Chápe to průměrný držitel IQ tykve. Přece není totéž, jestliže např. zaplatí pokutu 5 tis. matka-samoživitelka na sociální podpoře nebo majitel automobilu v hodnotě pěti milionů.

Jen v Česku je možné, že normální logika putuje, nebo snad i zabloudila, v neprůchodné buši, jestliže novináři (dnešní Mf) vysloví názor, že "každá koruna pokuty navíc oproti ostatním je vlastně trestem za úspěch".

Dokonce se v této zkorumpované zemi chystá za peníze daňových poplatníků odborná konference na toto téma v prostorách ministerstva dopravy. Žel, i expert za veverky Stanislav Huml klidně prohlásí, že odlišně trestat podle majetku je "filosoficky správné, ovšem v Česku technicky těžko proveditelné". A to je prosím politik, s možnostmi napravit pokřivené ukazatele nejen kolem českých cest a silnic. Nebo nás oblbují názorem, že by i "další úředníci měli přístup do daňových přiznání lidí". Proč nevyčlenit silniční piráty ze společenství slušných lidí, jestliže sami a často demonstrativně překračují zákony platné pro všechny?

A pak tu máme kategorii pravicových politiků, kteří se podporou stávajícího českého systému rovnostářství při pokutování jaksi zaplétají od ideologických osidel a vyžadují rovný přístup a stejné výše pokut pro všechny. Pro úspěšné a neúspěšné, chudé i bohaté, hlavně aby z toho vylezla pravicová koza jak si přejí, a levicový vlk zdechnul.

Tak se i nově jmenovaný ministr životního prostředí Tomáš Chalupa odhalil ve své akademické nahotě (absolvoval tři vysoké školy): "Trestejme piráty co nejpřísněji, ale všechny stejně".

Znalec z Hornídolní David Vodrážka: "Je to další nesmyslná regulace a hloupost. Noví úředníci budou zjišťovat příjmy".

Petr Bendl: "Před zákonem si máme být všichni rovni. Není možné trestat lidi za to, že si vydělávají peníze".

A na závěr cituji názor ze všech nejzasvěcenější, neboť pochází z úst samotného ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka: "A co třeba nevydělávající syn z bohaté rodiny?".

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.1. 2011