Výsledky vyšetřování nemohou překvapit...

24. 1. 2011 / Ladislav Žák

Je až neuvěřitelné, jak jsou výsledky vyšetřování, které garantují státní autority některých vyvolených zemí, předvídatelné, a to doslova bez ohledu na cokoliv. Je úplně jedno, jaké důsledky vyšetřovací zpráva bude mít, ale všechny svorně stojí na jednoduché pozici, že cizinec není našinec. Obecněji řečeno, ten, který není jedním z nás, je vinen už tím, že není jedním z nás.

Rusko pobavilo celý svět tím, jakým způsobem opovrhlo lepšícími se vztahy s Polskem a vynechalo z hodnocení letecké havárie u Smolenska roli ruského vojenského pozemního personálu letiště raději a priori a vinu jednoznačně hodilo na polské piloty. Prostě v Rusku platí, že Polák mít pravdu prostě nemůže a dokonce na ni vůbec nemá nárok. A ruský voják také chybu udělat nemůže. Mezi těmito axiomy tradičními ruského vidění světa se pravda hledá opravdu těžko a objektivní podoba zprávy je jen pouhým snem. Rusko opět ukázalo, že se samo před sebou cítí být vyvoleným a neomylným.

Izrael rovněž neselhal a potvrdil, že mu vztahy s Tureckem nestojí za to, že by přiznal jakékoliv pochybení, když zabíjel civilisty v mezinárodních vodách. Odůvodnil to tím, že posádka zhřešila slovem, když tvrdila, že chce prolomit blokádu, a to už samo o sobě přece opravňuje Izrael kohokoliv zabíjet. Izraeli je jedno, že mu Turecko poskytlo účinnou pomoc, když supertechnologická velmoc neuměla uhasit lesní požáry. Možná by to stálo za trochu pokory, ale zvítězil pohled, že pomáhat Izraeli je přece přirozenou povinností, ba dokonce ctí. Vyvolenost izraelského národa Hospodinem se zase jednou přenesla na izraelský stát a urodilo se něco podobného jako v Rusku.

Podobně veselé jsou výsledky vyšetřování, které vedou autority Velké Británie a jiných vyvolených. Připomeňme jen Krvavou neděli, vpád do Iráku a "...další a další alegorické vozy..."

Jaký to rozdíl mezi těmito případy a působením našich českých vyšetřovacích komisí, které i když nic nevyšetří, tak alespoň pravidelně zhorší pozici českého státu v mezinárodním kontextu, arbitráže nevyjímaje. Také nepřekvapí. Přesto, že obrana vlastního hnízda za každou cenu vypadá někdy komicky, pohled na exkrement v hnízdě vlastním páchne nejen blbostí...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.1. 2011