LIBEREC:

Akvárko musí být plné

20. 11. 2009

Při sledování diskuse ohledně happeningu k XX. výročí SR v Liberci ve mně vyvstala asociace z knihy Mystika Západu, kterou napsal Jan Stern a nedávno vyšla v nakladatelství Malvern, píše Roman Kapeš. V eseji "Dobrodružství psychoanalytické kriminalistiky" na straně 276 Stern píše o jedné paní, která hořekovala nad tím, že ji manžel ještě nekoupil akvarijní rybičky. Ne že by paní byla takovou akvarijní fanynkou, ale po svém otci totiž zdědila akvárko a jak pravila: "přece nebudu mít doma prázdný akvárko, nejsem kráva".

Člověk v sobě disponuje jakousi psychickou setrvačností a ta paní tuto sílu v nás pěkně ilustrovala: "akvárko musí být plné".

Stern dále píše: člověk často "zdědí" -- po své společnosti, po sobě samém, po rodičích -- jisté formy, v nichž kdysi býval obsah, ale ten už dávno vývojem kamsi odtekl. Mechanismus akvária nás však nutí tyto formy přesto znovu něčím naplnit, když už tady jsou, neboť se nám zdá, že tyto formy jsme my sami, a kdybychom je nenaplnili, vlastně neexistujeme, "jsme prázdní". Mnohá jednání jsou právě takovým naplněným akvárkem.

Ten sportovní stadiónek u Gymnázia a SOŠPg v Liberci je akváriem a zmenšeninou Strahova, kde husákovy děti cvičily spartakiádu a naši sokolští předci měli své slety. Když pan Cvek napsal, že mladí lidé jsou jako telata bez mozku, mohli by mu opáčit, že jeho Bůh je jen akvárko. Ti studenti z Liberce jsou vlastenci Západu a revolucionáři a budovatelé nejlepších zítřků! Nezaháleli a než aby se zhulili, tak udělali k XX. výročí SN alespoň něco: 1. praktického a ohmatatelného, 2. sociálního a plně souhlasím s panem Potměšilem, že i oni sami mohou něco změnit a že revoluce se nejen mohou opakovat, ale mohou i pomocí různých akvárek přetrvávat dál.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009