Monitor Jana Paula:

"Skrývám se, ale nikdo mě nehledá"

20. 11. 2009 / Jan Paul

Příznivcům alternativní kultury není jméno zpěváka, výtvarníka, herce, recitátora, baviče, konferenciéra, komedianta, bonvivána a já nevím co všechno ještě Radomila Uhlíře a jeho bandu Kvartet Dr. Konopného neznámé. Třistakilový starý bard undergroundu připravil pro fajnšmekry nové CD pod surrealistickým názvem V kokonu svršků sám v lůžku, které v těchto dnech vydává jeho domovský přístav Guerilla Records.

Křtít se bude v sobotu 21. listopadu od 20 hodin v hospodě U vystřelenýho voka v Praze na Žižkově, kde Radomil Uhlíř s Kvartetem dr. Konopného předstoupí před své fanoušky. Vidět a slyšet Radomila je vždycky zážitek, když se vše ztiší, hora masa popojde vpřed, roztáhne tlapy k publiku, zvedne hlavu a začne k sobě přítomné vinout mocným proudem hlasové ekvilibristiky. Pořád si říkám, co mám na něm vlastně rád.

Všechno, když vypráví a pointám se už vlastně ani nedá smát, když se sytí, aby alespoň na chvíli uspokojil monumentální tělo, v němž přebývá jemná duše. Mám rád jeho jinakost, je odlišný ve všem a především hudbou, protože je sám sobě hudbou. Radomil nereprodukuje a nezpívá, vysílá z neuchopitelných sfér zvuku zprávy o světech, které nelze dešifrovat, ale přesto jsou důvěrně blízké. Zvučí lehkostí a těžknou tajemností.

Kdysi dávno zpíval v Ultrapunku, ve Dvouleté fámě a společně s Jaroslavem Duškem zakládal divadlo Vizita. Hrál v mnoha českých filmech, namátkou Pražská pětka (1989), Kouř (1990), Díky za každé nové ráno (1993), Kamenný most (1996) A bude hůř (2007) a naposledy Ulovit miliardáře (2009). V novém CD slovo prochází zvukem a jeho děj doprovázejí sms zprávy, které Radomil dostával v průběhu let od svých přátel a milenek.

Mezi hudebníky se objevuje i James McGaw, kytarista legendární francouzské Magmy. Dalšími posilami jsou kytarista Joe Carnation, dlouholetý člen Kvartetu René Pařez, saxofonista Jan Štolba a zvukový technik Jan Čeněk. Následovat bude putovní křtící turné po pražských klubech a barech. Sám voják v poli, širokovrstevnatý Radomil Uhlíř. Možná ho nejlépe vyjadřuje název někdejšího CD : Skrývám se, ale nikdo mě nehledá.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009