Lze výročí Osvětimi slavit pochodem ve stylu jednotek SS?

19. 11. 2009 / Boris Cvek

Jan Potměšil zcela pominul to, že projev té oslavy byl známkou naprostého nepřemyšleni nad tím, co se v listopadu před 20 lety stalo. Oslavy 4. července v USA jsou oslavou velmi staré události, která souvisí se založením státu, s jeho identitou a jeho hodnotami, je tedy výrazem amerického vlastenectví. Oslava 17. listopadu se naopak týká změny režimu, kterou de facto stále prožíváme (dle Masaryka obyčejný přechod z Rakouska do moderní demokracie měl zabrat 50 let - kolik potom přechod z normalizace?).

Po 20 letech většina pamětníků žije a většina společnosti je ještě stále vychovaná v normalizaci: je tu mnoho otázek a kontroverzi, existuje velký spor o étos těch události (mezi Klausem a Havlem) atd.

Jinými slovy: Sametová revoluce je stále ještě příliš vážná událost na to, abychom ji slavili způsobem z dob, které měla ukončit. Je to jako byste výročí osvobození Osvětimi slavil pochodem ve stylu jednotek SS. A právě ta naprostá nepřemýšlivost, necitelnost a nezájem o kontext jsou děsivé.

Ovšemže většině populace vyhovuje, že mladí lidé jsou jako telata bez mozku, že se minulost nepromyslí a netematizuje jako v 60. letech v Německu. Ale to právě Sametovou revoluci popírá a znehodnocuje a otvírá to argument, že to byla revoluce jen iluzorní. Tato vážná témata je třeba si klást.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.11. 2009