Registrace všech jízd automobilem a policejní stát

20. 11. 2009

Dobrý den, chtěl bych reagovat na článek p.Ladwiga "Doprava a ochrana životního prostředí, neboli O příkladném plánu Nizozemců", píše Pavel Skřivánek.

Osobně si myslím, že uvedený zamýšlený způsob zdanění je nesmysl, poněvadž duplikuje již existující spotřební daň z pohonných hmot, která je, pokud je mi známo, aplikována ve většině zemí EU. Pokud by tedy měl někdo v Nizozemí zájem zrušit tamní daň z vlastnictví motorových vozidel, tak by měl jít spíše cestou navýšení výše uvedené spotřební daně, jehož výše by přibližně kompenzovala výpadek daňového příjmu z té původní a bylo by asi i spravedlivější (měrná spotřeba paliva je dosti slušným indikátorem šetrnosti, i té ekologické). Zavádění podobných sledovacích systémů je podle mne dost nákladné jak pro občany, tak pro stát a navíc to trošku zavání "velkobratrstvím".

Pozn. JČ: Obávám se, že k realizaci této kontroly vůbec není zapotřebí vybavit automobily systémem GPS. V Británii byl v minulých měsících - bez protestů obyvatelstva - zprovozněn systém automatického čtení státních poznávacích značek kamerami, umístěnými na silnicích. Přečtené SPZ se registrují v centrálním počítači, který z toho automaticky sestavuje rejstřík všech uskutečněných jízd automobilem v Británii.

BBC uvádí, že automobil pětašedesátiletého penzisty Johna Catta, který se často účastní protiválečných demonstrací, policie označila jako "nebezpečný" a Catta, který nic nespáchal, zadržela policejní protiteroristická jednotka a zastrašovala ho. - Jak uvedl velitel kentské policie Michael Fuller, "občané, kteří nic nespáchali, se nemají čeho bát." Policie tvrdí, že neví, kolik silničních kamer má po celé zemi pro tento systém v provozu.

Zdroj: ZDE

Myslíte si, že se totéž neprosadí i v jiných evropských zemích? Británie je od doby Tonyho Blaira v zavádění policejních sledovacích metod a sběru soukromých údajů vždycky průkopníkem.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009