Popírači globálního oteplování zveřejnili ukradené maily klimatologů

21. 11. 2009

Stovky soukromých emailů a dokumentů, které si údajně vzájemně během posledních 13 let posílali čelní světoví klimatologové, byly umístěny na web.

Tyto počítačové soubory byly údajně získány tento týden ze serverů klimatologického oddělení na University of East Anglia, což je světově významné středisko pro studium přirozeným i antropogenních klimatických změn.

Popírači globálního oteplování argumentují, že zveřejněný materiál obsahuje "důkazy", že klimatologové zmanipulovali data o globálním oteplování.

Avšak autenticita ukradených dokumentů nebyla potvrzena. Mluvčí z University of East Anglia uvedl: "Jsme si vědomi, že informace ze serveru, který se používá pro výzkum v jedné oblasti na univerzitě, byly publikovány na veřejných serverech. Vzhledem k množství tohoto materiálu nemůžeme v současné době potvrdit, zda je autentický. Tyto informace byly získány a zveřejněny bez našeho svolení a podnikly jsme okamžité akce k vyřazení tohoto serveru z provozu. Probíhá podrobné interní vyšetřování, jehož se účastní policie."

Jednotlivé vytržené věty z kontextu emailů skutečně vytvářejí dojem, že se klimatologové spikli, aby prosadili představu, že dochází k lidmi způsobovanému globálnímu oteplování, řekl Bob Ward, klimatolog z London School of Economics. Jde podle něho ale často o vědecký žargon, který znamená něco jiného, než co se z významu slov zdá vyplývat pro laiky.

Prozrazené emaily podle Warda nic nemění na obrovském množství důkazů z nejrůznějších vědeckých zdrojů, z nichž vyplývá, že globální oteplování je velkou měrou způsobováno lidskou činností. Ward také poukázal na to, že vědci, jejichž maily byly zveřejněny, publikovali množství analýz ve vědeckých časopisech, kde články před publikací jsou podrobovány tzv. "peer-review", hodnocení jinými vědeckými autoritami.

Incident podle deníku Guardian dokazuje, pod jak obrovským tlakem klimaskeptiků musejí klimatologové v současnosti pracovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009