BOLŠEVISMUS:

IDnes: Nekažte nám náš krásný nový svět

19. 11. 2009 / Jan Čulík

Jen 11 procent českých občanů uvedlo v nejnovějším průzkumu veřejného mínění, že "poslední dvacetiletí bylo dobrou dobou". 57 procent českých občanů si nemyslí, že posledních dvacet let bylo "nejlepším obdobím českých dějin".

"Tedy přibližně jen jeden z deseti je schopen rozpoznat objektivní pravdu," píše IDnes.

Zdroj ZDE

Na článku je pozoruhodný bolševismus jeho autorů. Co tím myslím? Jejich postoj se radikálně odlišuje od postoje každého normálního politika či novináře ve zralé demokracii. Čím? Novinář či politik ve zralé demokracii se nesnaží neustále přesvědčit voliče, že pravdu má on a oni se mu musejí přizpůsobit (na konferenci v Bostonu jsem vyprávěl před americkým publikem, jak Alexander Vondra řekl na peróně v Ostravě "Ale já radar chci!" - publikum se velmi smálo - prostě západní politik by si nikdy nic takového nedovolil!).

Demokrat totiž bude zkoumat, PROČ si 57 procent lidí v národě myslí, že posledních dvacet let "nebylo nejlepších". Takto drtivá odpověď má přece nějaký hlubinný význam; něco to znamená, probíhají nějaké procesy, které nesou určitý sémantický obsah. Odmítnout to, že "tito lidé se prostě mýlí, protože skutečnost je jiná" je naprostá cesta do pekla.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.11. 2009