Rozvrat v Senátu

20. 11. 2009 / Jan Hamáček, Jiří Dienstbier

Koncem listopadu má na půdě Senátu přednášet na téma "Svoboda slova a islamizace Evropy" kontroverzní extrémistický nizozemský politik Geert Wilders. Po přednášce má následovat promítání Wildersova protiislamistického snímku Fitna (Rozvrat). Pokládáme to za pobuřující a velmi neuvážené. Wilderse na parlamentní půdu oficiálně pozval senátor Občanské demokratické strany a předseda senátní Stálé komise pro sdělovací prostředky Jiří Oberfalzer. Vyzýváme předsedu Senátu Parlamentu ČR Přemysla Sobotku, aby nepřipustil konání této akce v prostorách Senátu a distancoval se od ní.

Odmítáme, aby na parlamentní půdě vystupoval člověk s extrémními ultrapravicovými názory, které odporují jakýmkoliv demokratickým principům. Geert Wilders je předsedou nizozemské protiimigrantské Strany pro svobodu. Islám spojuje s terorismem, Korán srovnává s Hitlerovým dílem Mein Kampf a proroka Mohameda s prasetem. Za svá prohlášení týkající se islámu hrozí doma tomuto poslanci nizozemského i Evropského parlamentu trestní stíhání. Wilders také důsledně odmítá prohlubování evropské integrace, usiluje o omezení vlivu Evropské unie a bojoval proti Lisabonské smlouvě.

Velká Británie počátkem letošního roku označila Wildersovu návštěvu v Londýně za bezpečnostní hrozbu. Jeho snímek Fitna vyvolal po svém zveřejnění vlnu protestů na celém světě, u nás jej poprvé promítla krajně pravicová Národní strana. V britské Sněmovně lordů nebylo jeho promítání připuštěno. Senátor Oberfalzer chce film prezentovat náhradou za to v českém Senátu. Wilders podle něj prý "říká věci možná kontroverzní, ale v jádru pravdivé".

Pozváním Geerta Wilderse odhalili kritici Lisabonské smlouvy z řad ODS v čele právě se senátorem Oberfalzerem svoji skutečnou hodnotovou orientaci. Zařazují se do skupiny těch, kdo pod rouškou hájení svobody a národních zájmů reprezentují krajně pravicové a xenofobní přístupy. Ty jsou v příkrém rozporu s demokratickými hodnotami, na kterých je založen politický systém České republiky, a také všech zemí Evropské unie. Parlamentní půda by neměla být zneužita ke zveřejňování a šíření xenofobních a antidemokratických postojů.

Jan Hamáček je předseda Zahraničního výboru PS PČR

Jiří Dienstbier předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009