Novičok "mohl být propašován do Británie přes letiště"

13. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Nervově paralytická látka novičok, která zabila britskou občanku Dawn Sturgessovou, mohla být do Británie propašována v "diskrétním" kontejneru, který posléze objevil britský pár otrávený v Amesbury.


Partner Sturgessové Charlie Rowley byl v nemocnici zpraven o její smrti poté, co přišel k vědomí.

Vyšetřovatelé dosud neobjevili kontejner novičoku, s nímž pár neopatrně nakládal. To vyvolává obavy o veřejné zdraví v oblasti Wiltshire.

Policie zjišťuje, zda jde o stejnou zbraň, která byla použita proti rodině Skripalových v Salisbury před čtyřmi měsíci. Vysoce postavený vědecký zdroj blízký vládě oznámil, že použitá nervová látka byla v obou případech "přesně táž".

Vědci z obranné laboratoře Porton Down dokáží pouze vysledovat nečistoty a příměsy, které fungují jako "otisky prstů", pokud policie nalezne kontejner, s nímž nakládali Sturgessová a Rowley. Může jít malou sklenici nebo malý plastový kontejner.

Odtajněné britské zpravodajské informace hovoří o tajném ruském programu, který cvičil agenty ve "způsobech dopravování nervově paralytických látek, včetně aplikací na kliky dveří" - což je metoda použitá při útoku na Sergeje Skripala.

Vyšetřovatelé dosud nezjistili, kde Sturgessová s Rowleyem nalezli kontejner. Policie se pokusí zjistit více od Rowleye, jakmile se zotaví v okresní nemocnici v Salisbury.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10119

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2018