Přispějte na prvňáčky, které chtějí slušní Češi poslat do plynu

16. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Dneska vás potřebuju, píše Patrick Zandl.


Někdy je mi ze situace v Česku opravdu těžko. Ne kvůli volbám. Ne kvůli prezidentovi. Kvůli nám. Škola u Teplic. Nadávky, výhrůžky na adresu dětí. Granáty a plyn. Když už si vysvětlím, že je to lokální výron frustrace a čekám její hromadné odsouzení, slyším jen ohlušující ticho. Je mi zle z takového ticha.

Je čas si to říct na rovinu. Když vidíme zlo a mlčíme, jsme sami součást zla. Udělat jen to málo jako říct "je hnus navážet se do dětí, natož jim přát plyn" snad nevyžaduje velkou osobní oběť. Stále snad jsme země, kde se smí ohrožování dětí odsoudit. Proč jsme to teda neudělali?

Já původně pod dojmem své nevýznamnosti. Co koho zajímá můj pohled. Ale včera mi došlo, že čekám marně na to, až se dětí zastane někdo významnější. A tak jsem do té školy napsal s pár slovy podpory a otázkou, zda pro ně mohu něco udělat. Na něčem jsme se dohodli nebo dohodneme, to zařídím. Vás potřebuju na to, abych věděl, že nejsem sám. A ty děti a učitelé vás potřebují.


Tohle je číslo mého nepoužívaného účtu: 2900065431/2010. Vyndejte z kapsy mobil a na to číslo pošlete cokoliv. Desetikačku. Stovku. Já tam zatím pošlu tisícovku. Jak kdo chcete, jak kdo můžete - nejde ani tak o částku (sám nevím, co je dneska optimální dar), jako o to, že to uděláte. Já peníze 1.12.2017 sečtu a za nás všechny pošlu do té školy a vyřídím darovací smlouvu (což je důvod, proč nemůžete peníze posílat přímo jim, musí se vyřídit smlouva).

Těžko vybereme peníze tak, aby se něco velkého změnilo. Nepostaví za ně nový barák, ale možná si líp vybaví učebnu počítačů, kterou chtějí dělat. Možná ani to ne. Ale uvidí, že nejsou sami. Uvidím to já. Uvidíme to my.

Není to sbírka podle zákona, jak vidíte. Je na ní formálně špatně úplně všechno, ačkoliv je to sbírka mezi mými přáteli na Facebooku. Samozřejmě mě taky můžete udat na finančáku. Ale jestli mě soud odsoudí a já půjdu sedět za to, že jsem vybral peníze pro děti, bude mi líp ve vězení, než na takovéhle svobodě.

PS: Může se stát (a já to dost chápu), že už nechce dělat převody viditelně přes banku, ale raději anonymně. Takže peněženky na nejběžnější kryptoměny:
Bitcoin: 1CoKtG1Pj8LAr1KXX8siMRXQvjq2MVqFXc
Litecoin: LaUh9LewcSvUPogwxBGctQ42Ceh4xt2aFo
Ethereum: 0xd74F8dB4D9190BfeD5C09abb494EcC04fAAC93C1

PPS: Technická poznámka. Kdyby se stalo, že škola nakonec z nějakého důvodu dar nebude moci přijmout (zatím není, proč by nemohla, ale stát se to asi může), vybrané příspěvky rozdělím na půl a pošlu Lékařům bez hranic a Člověku v tísni. Vracet vám nic nebudu, to už je moc práce.

PPPS: Pokud to někdo už organizujete, klidně se ozvěte a akci spojíme.

0
Vytisknout
9668

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2017