K útokům na nevinné občany bude docházet, dokud úřady nezasáhnou trestně proti nenávistným serverům

24. 7. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Muslimky v Česku se bazénům vyhýbají. Trpí tím i děti


Info.cz:



Policisté zadrželi ve středu u koupaliště v Divoké Šárce v Praze 6 dvě ženy, mezi kterými došlo k potyčce. Jedna z návštěvnic areálu si totiž fotila muslimku, která měla na hlavě šátek. Ta ji poprosila o smazání snímků, načež žena začala do muslimky kopat.

„Pořádali jsme výlet pro třináct dětí. Jedna z žen, která byla s námi jako vedoucí, nosí na hlavě šátek. Najednou k nám přišla cizí paní, která si nás začala fotit. Paní s šátkem k ní přišla a proprosila ji, aby fotky smazala. Na to konto jí fotící začala nadávat, kopat do ní a dokonce škrtit,“ popsala svědkyně vznik konfliktu.

„Paní v šátku se pouze bránila, bylo to fakt hrozné a nikdo z kolemjdoucích nepomohl, všichni pouze přihlíželi. Zavolala jsem tedy policii a snažila se uklidnit všechny plačící děti,“ líčí dál.

Policie si obě odvezla. „Ženy byly převezeny na policejní stanici, kde jsme je vyslechli. Nyní případ řešíme jako přestupek proti občanskému soužití,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.


Zdroj: https://www.info.cz/cesko/zena-u-prazskeho-koupaliste-fotila-muslimku-pak-do-ni-pred-detmi-kopala-a-skrtila-ji-13262.html

Lidové noviny:


    Pražští policisté ve středu zasahovali v Divoké Šárce kvůli pravděpodobnému projevu náboženské nesnášenlivosti. Incident vznikl, když si kolemjdoucí žena fotila muslimky v hidžábech, které šly s dětmi na koupaliště. Jedna z muslimek ženu požádala, aby s fotografováním přestala, načež ji žena slovně i fyzicky napadla.

    „Nějaká žena si nás začala fotit. Poté, co byla česky a slušně požádána, ať toho nechá, že si nepřejeme, aby nás fotila, natož děti, začala nám sprostě nadávat,“ řekla jedna z napadených žen zástupcům projektu Proti projevům nenávisti. „Že jsme bubáci a ať táhneme do p**ele a a ať se neopovažujeme jít na koupaliště. Poté moji kamarádce dala pěstí a kopla do ní,“ dodala.


    Zdroj: http://www.lidovky.cz/zena-v-praze-napadla-muslimky-na-prochazce-s-detmi-pripad-resi-policie-1ky-/zpravy-domov.aspx?c=A170722_170608_ln_domov_ELE

Pozoruhodné a šokující je, že policie odvedla OBĚ ženy, tedy i oběť. A že případ řeší jako "přestupek v občanském soužití", nikoliv jako zcela zjevný násilný rasistický útok.

K nenávistným rasistickým útokům proti nevinným občanům bude v ČR docházet, dokud úřady nezačnou trestně zasahovat proti serverům, šířícím rasistickou a náboženskou nenávist, poznamenává Jan Čulík. K čelným takovým serverům, které výrazně posunuly český veřejný diskurs k nenávistné nesnášenlivosti, patří Valentovy Parlamentní listy.

Je zjevné, že tento server systematicky šíří nepodložené poplašné zprávy a systematicky porušuje nejméně níže uvedené paragrafy trestního zákoníku.

Je pokrytecké, pokud Policie ČR je snad nakonec ochotna zasáhnout proti pachatelům fyzických útoků, nikoliv však vůči serverům, které nenávist v české společnosti vytvářejí.

§ 355

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 356

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

0
Vytisknout
8289

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2017