Čunkovy pochody smrti a Prague Pride

24. 7. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jiří Čunek se zase jednou vyjádřil, tentokrát o Prague Pride: „Já věřím, že je to pochod smrti této civilizace.“ Co je to vlastně „pochod smrti“?

„Pochod smrti je nucený pochod, jehož důsledkem je smrt významné části zúčastněných.

Termín se používá též pro případy pochodů zajatců a vězňů v době II. světové války. Na tichomořském válčišti se jednalo zejména o Bataanský pochod smrti v roce 1942 a Sandakanské pochody smrti v roce 1945. V Evropě byli v letech 1944–5 vězni z koncentračních táborů blízko fronty nuceni pod hrozbou okamžitého usmrcení jít mnohakilometrové pochody bez dostatečné výživy, oblečení a odpočinku. Ač zpravidla primárně plnily úlohu evakuace před postupujícími spojeneckými vojsky, předpokládá se, že smrt co nejvíce vězňů mohla být jedním z očekávaných důsledků.

Stejný osud čekal mnohé válečné zajatce Rudé armády nebo údajně některé skupiny sudetských Němců během divokého odsunu, což však v tomto případě nebylo objektivně prokázáno. Zdokumentovaný je brněnský pochod smrti německého obyvatelstva, při kterém a v jehož důsledku zahynulo 1691 osob. V dnešní době je na památku tohoto zločinu zřízen památník s pohřebištěm v Pohořelicích.“

Pochod Prague Pride zjevně není žádným pochodem smrti, je to naopak pochod, oslavující život. Život lidí, kteří po staletí zcela absurdního pronásledování a nenávisti konečně mohou plnohodnotně žít. Jsou za to vděční, radují se z toho, jsou na to hrdi… hrdi, neboť si svou svobodu a důstojnost převážně museli vybojovat sami.

Připomeňme, že nacisté označovali homosexuály růžovým trojúhelníkem a vyvražďovali je v koncentračních táborech. To byla „civilizace smrti“. Zůstalo za ní šoa, válečný teror, nenávist. Prague Pride je symbol porážky této homofobní minulosti. Hitler totiž ve svém nenávistném běsnění navazoval na staletí homofobie, rasismu a machismu v Evropě. Civilizace života se pozná podle toho, že z naprosto absurdních, paušálních důvodů nenáviděným a ponižovaným lidem (připomeňme široce rozšířenou víru v to, že židé pojídají při svých obřadech krev křesťanských panen), jako jsou židé, homosexuálové, ženy, barevní, tělesně a duševně postižení, dává prostor pro prožití plnohodnotného života.

Jiří Čunek je (jak je patrné z jeho dalších výroků v tomtéž rozhovoru pro Seznam.cz) zjevně posedlý „zákony přírody“ (biologismus byl vlastní nacismu), představou, že člověk má plodit děti, že rodina a homosexuálové jsou v rozporu. Ale co když se do té rodiny narodí homosexuální dítě? Je smyslem rodiny, aby děti měly možnost plnohodnotného vývoje a života? Podle Čunkových „zákonů přírody“ tento plnohodnotný život pro gaye a lesby je sexuální abstinence, skrývání se v soukromí atd. Jenže potom tyto „zákony přírody“ vznikly až někdy před 2000 lety a to ještě zdaleka ne ve všech kulturách a civilizacích. Kromě toho ti, kteří se lidskou biologií skutečně vědecky zabývají, tedy lékaři, antropologové, nic jako „přírodní zákon“, že homosexuálové nesmějí být šťastni, neobjevili. A objevit nemohou. Jsou to jen středověké povídačky. Přesně ty povídačky, na nichž postavil Hitler svou nenávist.

Čunek: S Babišem spolupracovat lze

Pochod smrti

 taletí homofobie, antisemitismu a rasismu v Evropě. Civilizace života se pozná podle toho, že tradičně nenáviděným a ponižovaným lidem, jako jsou židé, homosexuálové, ženy, barevní, postižení, dává prostor pro prožití plnohodnotného života.

0
Vytisknout
10178

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2017