Uprchlíci na řeckých ostrovech držení za strašlivých podmínek propadají duševním chorobám

24. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Dohoda mezi EU a Tureckem, jejímž cílem bylo zastavit migraci a proud uprchlíků do Řecka, má drastické dopady na duševní stav tisíců žen, mužů a dětí, kteří uvízli od března 2016 na řeckých ostrovech, varuje organizace Human Rights Watch.



Z průzkumu, prováděného na řeckých ostrovech v květnu a v červnu 2017 na řeckém ostrově Lesbos vyplývá, že duševní zdraví žadatelů o azyl držených na tomto ostrově se rapidně zhoršuje. Dochází k případům sebepoškozování, pokusům o sebevraždu, agrese, úzkostných stavů a deprese. Způsobuje to rozhodnutí řecké vlády zadržovat uprchlíky na ostrovech, často za děsivých podmínek, ve snaze rychle je "zpracovat" a vrátit zpět do Turecka.

"Psychologický dopad mnoha let války, zhoršený tvrdými podmínkami na řeckých ostrovech a nejistotou nelidské politiky řecké vlády ohrožují životy," uvedla Emina Ćerimović, výzkumnice organizace Human Rights Watch. "Evropská unie a Řecko by měly podniknout okamžité kroky k řešení této krize, aby se zabránilo dalším škodám."

Tisíce žadatelů o azyl, včetně žen a dětí, uvízly za zhoršujících se podmínek v tzv. "hotspotech" - zpracovatelských střediscích, které financuje Evropská unie. Zároveň na řecké ostrovy přicházejí další migranti a řecká vláda reaguje nesmírně pomalu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8585

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2017