Studie Pentagonu: Americké impérium se „drolí“ a „kolabuje“

24. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Studie Pentagonu s názvem At Our Own Peril: DoD Risk Assessment in Post-Primacy World tvrdí, že uspořádaní světa, v jehož čele od konce 2. světové války stály Spojené státy, se „drolí“ a „kolabuje“. „Zatímco Spojené státy nadále zůstávají globálním politickým, ekonomickým a vojenským gigantem, v současnosti se již tváří v tvář státním konkurentům nenacházejí v neotřesitelné pozici světového hegemona,“ čteme v textu. Status quo, který byl po 2. světové válce udržován při životě americkými stratégy a po dlouhá desetiletí představoval hlavní politickou linii amerického ministerstva obrany, se může brzy zhroutit.

Podle poznatků Pentagonu se mocenská pozice Spojených států v současnosti nachází v úpadku, neboť svět vstoupil do nové fáze transformace, kdy se mezinárodní řád rozpadá. Soupeřící mocnosti, jako jsou Rusko, Čína, Írán nebo Severní Korea, hrají primární roli v úpadku Spojených států coby globálního hegemona. Studie vykresluje Rusko a Čínu jako „ revizionistické síly“, které těžily z výhod mezinárodního řádu prosazovaného Spojenými státy, nicméně nyní, když se etablovaly jako legitimní rivalové USA, usilují o novou distribuci moci.

Spojené státy by podle analytiků z Pentagonu toto rodící se světové uspořádání měly vnímat jako budíček. Zpráva uvádí, že jediný možný způsob, jak si opět zajistit neotřesitelné postavení na globální scéně, spočívá v expanzi americké vojenské moci ve světě. Větší vojenská síla by Washingtonu poskytla „diktát nebo signifikantní vliv při řešení mezinárodních sporů“.     

Více informací zde.  

0
Vytisknout
10144

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2017