Britové se "chystají" vyjednávat o brexitu, jako když pejsek a kočička vařili dort

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Toto píše na Twitteru bruselská reportérka listu Guardian Jennifer Rankin:

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier se setkal v pondělí s britskými konzervativci Ollym Robbinsem a Timem Barrowem a stalo se toto:

Britští diplomaté požádali, aby rozhovory o brexitu zahájili jen úředníci, zatímco se britská vláda připraví, musí nejprve zveřejnit vládní program.

Barnier to odmítl. EU chce zajistit, aby hlavní britský vyjednavač měl mandát od britské vlády, než budou rozhovory zahájeny. EU chce spolehlivého hlavního vyjednavače s mandátem, který bude schopen se zodpovídat z toho, co vyjedná. Není si ale jistá, že ho od Británie dostane.

Barnier nabídl Britům celou řadu dat, kdy by vyjednávání mohlo začít. Dal jim seznam několika dní v týdnu. Robbins a Barrow nebyli schopni žádný den určit.

Barnier také strávil určitou dobu vysvětlováním Britům, že EU chce vyjednávání vést v čtyřtýdenních cyklech.

Nezapomínejme, že Británie nevyjednávala žádné obchodní dohody už desítky let. EU má desítky lidí, kteří se specializují na mezinárodní vyjednávání, nejen obchodu.

Britská vláda nepředložila Bruselu žádné podrobnosti o svém postoji k brexitu a nikdo neví, co vlastně Britové teď chtějí.
 





0
Vytisknout
6446

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2017