Ke korejským břehům "míří americká ponorka"

25. 4. 2017

čas čtení 1 minuta
Jihokorejská agentura Jonhap v pondělí oznámila, že do regionu dorazí americká ponorka Michigan. Agentura UPI cituje korejský list Donga Ilbo, který měl informovat o příjezdu ponorky do přístavu Busan během dneška. Američtí představitelé zprávy nekomentují.


Lodě a ponorky U.S. Navy podle mluvčího americké Pacifické flotily se základnou v Pearl Harboru Matta Knighta "rutinně" navštěvují přístavy a ponorka Michigan je "rutinně" nasazena v indo-asijsko-pacifické oblasti.

Příjezd ponorky by výrazně posílil již přítomné námořní úkolové uskupení kolem letadlové lodi Carl Vinson, k němuž se nyní připojily dva japonské torpédoborce. To by mělo dorazit ke korejským břehům patrně během dneška.

Michigan je jednou ze čtyř ponorek určených jako nosiče střel s plochou dráhou letu a také pro speciální operace. Plavidla vznikla konverzí z jaderných strategických ponorek třídy Ohio (což mj. znamená, že na rozdíl od originální třídy Ohio nemají na palubě jaderné zbraně - pozn. KD) a jsou označovány zkratkou SSGN. Ponorka nese 154 střel s plochou dráhou letu Tomahawk a další zbraně.

Je možná ještě důležitější, že ponorka může vysadit na břeh až 66 příslušníků sil zvláštního určení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8551

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2017