Evropští pozorovatelé: Referendum v Turecku se konalo na "nerovném hřišti"

18. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Referendum v Turecku o posílení prezidentských pravomocí se konalo na "nerovném hřišti" a v politické atmosféře, v níž byly omezeny základní svobody, konstatovali evropští pozorovatelé.

Mise pozorovatelů uvedla, že nedělní hlasování proběhlo víceméně v pořádku, avšak kritizovali kontroverzní rozhodnutí turecké volební komise, učiněné na poslední chvíli, přestat považovat neorazítkované volební lístky za ilegální. Tím byla zrušena důležitá pojistka proti podvádění.

Pozorovatelé také konstatovali, že omezení tiskové svobody a zatýkání novinářů způsobilo, že většina médií podporovala předvolební kampaň prezidenta Erdogana.

"Ústavní referendum v Turecku z 16. dubna se konalo na nerovném hřišti a dvě protikladné strany kampaně neměly rovné příležitosti," konstatuje se v předběžné zprávě vydané společně Parlamentním shromážděním Rady Evropy a Úřadem pro demokratické instituce a lidská práva. Za mimořádného stavu, který byl zaveden po neúspěšném puči v červenci 2016 byly omezeny základní svobody, nezbytně důležité pro demokratický proces."

Voliči těsnou většinou schválili ústavní změny, které poskytnou Erdoganovi obrovské nové pravomoci. Jsou to nejvýznamnější ústavní změny v Turecké republice od jejího vzniku po rozpadu Osmanské říše.

Erdogan v neděli večer vyhlásil své vítězství. Referenda se účastnilo více než 80 procent tureckých voličů. Opoziční strany však uvádějí, že výsledek referenda zpochybní a největší opoziční blok, Republikánská strana, uvedla v pondělí, že požaduje zrušení výsledků referenda.

Neorazítkovaných volebních lístků bylo asi 1,5 milionu. Erdogan zvítězil většinou přibližně 1,1 milionu hlasů.

Předvolební kampaň byla charakterizována konfliktní rétorikou, kdy vláda označovala voliče, zamýšlející hlasovat proti ústavním změnám, za teroristy, a opozice obviňovala vládnoucí stranu, že chce zavést diktaturu.

Erdoganovo vítězství posílí jeho moc a dovolí mu, aby zůstal u moci do roku 2029.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7590

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2017