Americký viceprezident: "USA zajistí bezjadernost korejského poloostrova"

17. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Americký viceprezident Mike Pence se vyjádřil během své návštěvy Seoulu, že USA zajistí bezpečnost Jižní Koreje, Japonska a dalších asijských spojenců před jadernými zbraněmi Severní Koreje. Uvedl, že "éra strategické trpělivosti skončila" a naléhal na Čínu, aby donutila Severní Koreu vzdát se svého jaderného programu a programu vyvíjení balistických střel.

Pence navštívil Jižní Koreu uprostřed tvrzení, že sobotní severokorejskou raketovou zkoušku zřejmě zhatil americký hackerský útok.

V neděli potvrdil Trumpův poradce pro národní bezpečnost H.R. McMaster, že bezprecedentní nahromadění americké námořní síly, kdy se shromáždí americké válečné lodě několik stovek kilometrů od místa, kde Severní Korea provádí jaderné zkoušky, má přimět Čínu, aby vyvinula na Severní Koreu větší nátlak.

McMaster dal najevo, že Trump neuvažuje v této chvíli o vojenské akci, ale bude spolupracovat s Čínou na mírovém zrušení severokorejského jaderného programu a programu vývoje balistických střel.

Podobný názor vyjádřil v pořadu rozhlasu BBC Newshour jeden bývalý strategický poradce americké Republikánské strany, který uvedl, že Trump zcela jistě v této věci uzavřel s čínským prezidentem dohodu, v jejímž rámci Trump učinil vůči Číně celou řadu ústupků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8837

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2017