Le Penová: Francie nenese odpovědnost za zatýkání židů v roce 1942

10. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová kandidátka na francouzského prezidenta Marine Le Penové v neděli popřela, že by francouzský stát nesl odpovědnost za válečné zatýkání židů, kteří byli shromážděni na cyklistické dráze v Paříži a odtud posláni do koncentračních táborů.

Bývalý prezident Jacques Chirac i současný prezident Francois Hollande se oba omluvili za roli, kterou hrála francouzská policie při zatýkání více než 13 000 židů shromážděných v roce 1942 na cyklistické dráze Vel D'Hiv. Nařídili to nacističtí důstojníci.

Le Penová řekla v neděli: "Nemyslím si, že Francie nese odpovědnost za Vel D'Hiv. Odpovědnost nesli ti, kdo byli u moci. Nebyla to Francie." Le Penová si stěžovala, že Francie "učí naše děti zemi jen kritizovat a vidět jen ty nejčernější rysy naší historie. Chci, aby byli znovu hrdí na to, že to jsou Francouzi."

Emmanuel Macron se vyjádřil, že výroky Le Penové jsou "vážnou chybou". "Někteří lidé zapomněli, že Marine Le Penová je dcerou Jeana-Marie Le Pena," dodal.

Le Pen senior založil stranu Front Nationale v roce 1972 a nestýká se se svou dcerou. Byl opakovaně odsouzen pro své antisemitské a rasistické výroky. Holocaust charakterizoval jako "historický detail".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6666

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2017