V městě Chán Šejchún je ve vozovce kráter, kam dopadla bomba s chemickou náloží. Nedaleké skladiště je nedotčeno

7. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Prvním západním reportérem, který dosáhl syrského města Chán Šejchůn byl reportér Guardianu Kareem Shaheen. Svědčil o tom, že na místě, kam dopadla bomba s chemickou náloží, která usmrtila více než 70 lidí, je ve vozovce kráter.

V městě trvá jemný jedovatý zápach.

Příznaky obětí jsou typické pro oběti útoku sarínem, nervovým plynem, který byl shozen na opozicí ovládanou oblast nedaleko Damašku v roce 2013, kde usmrtil více než 1 000 lidí. Po tomto útoku se údajně Asadův režim vzdal svého chemického arzenálu.

Moskva tvrdí, že bombardováno bylo skladiště, v němž vybuchly chemické zbraně opozice. Odborníci na chemické zbraně konstatují, že to je technicky nemožné, chemické zbraně by po bombardování nevybuchly, ale byly by bombardováním zničeny.

Reportér Guardianu nalezl skladiště, které bylo poničeno bombardováním před půl rokem, od té doby zůstává nepoužíváno.

Svědkové hovořili o tom, že útok byl zahájen v úterý v 6:30 ráno. Původně si mysleli, že je to jen normální bombardování. Lidé však pak popisovali naprostou hrůzu na scéně. Ranění se třásli a byli na zemi v křečích. U úst se jim dělala pěna, rty jim zmodraly, ztráceli vědomí.

"Nalezla jsem děti na zemi, umíraly, měly modré rty. Všude byly mrtvoly," řekl Abu al-Baraa, který žije nedaleko.

Zatímco se zdravotníci snažili pomáhat obětem, osm až deset následných leteckých úderů zaútočilo na zdravotnické středisko a na středisko civilní obrany. Budova spadla na mrtvé a zdravotní středisko bylo vyřazeno z provozu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8617

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2017