Město bez židů: Film z roku 1924, který předpověděl vzestup nacismu

9. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Filmrettung: DIE STADT OHNE JUDEN from Filmarchiv Austria on Vimeo.

Rakouský filmový archiv apeluje prostřednictvím crowdfundingu na veřejnost, aby mu financováním umožnila kompletní restaurování filmu "Město bez židů", natočeného ve Vídni r. 1924. Ve filmu se dostane k moci židy nenávidějící kancléř, obviní židy ze všech problémů společnosti, pomluvami a lžemi vyvolá nenávist proti židům, kteří jsou z města deportováni. Na rozdil od pozdějších historických událostí si však obyvatelé města ve filmu uvědomí, že židy potřebují pro ekonomiku i kulturu a zavolají je zpět.

Tento týden získal rakouský filmový archiv téměř 80 000 euro na restaurování tohoto filmu, jehož chybějící konec archiváři nedávno našli na bleším trhu v Paříži. Po Trumpově volebním vítězství v listopadu poskytla rakouskému filmovému archivu podstatnou částku jedna americká židovská asociace, protože nyní film považuje za velmi aktuální.

Nedávno v Paříži nalezená verze filmu obsahuje drsnější scény antisemitismu, než jaké se zachovaly v neúplné, poškozené verzi bez závěru, která dosud byla ve Vídni k dispozici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6553

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2016