MI6: Rusko a Asad "vytvářejí novou generaci teroristů, která bude hrozbou pro všechny"

9. 12. 2016

čas čtení 3 minuty


"Rusko a syrský režim se v Aleppu snaží vytvořit poušť a říkat tomu mír," tvrdí ředitel britské služby MI6 generál Alex Younger.


(Operace v Aleppu však ve skutečnosti řídí Teherán, který i sám platí syrské vládní výdaje, také za "syrské" ozbrojené síly - Moskva hraje pomocnou roli a Asad je už natolik pod íránským vlivem, že sám fakticky o ničem nerozhoduje - pozn. KD.)

Brutální vojenské tažení Ruska a Asadova režimu v Sýrii vytváří novou generaci teroristů, která bude hrozbou mezinárodnímu společenství, varoval šéf MI6.

Ve svém prvním veřejném vystoupení Younger kritizoval chování sil podléhajících Vladimiru Putinovi a Bašáru Asadovi, přičemž je obvinil, že jejich akce vedou další radikalizaci a posilují nábor nových členů pro radikální islamistické extrémistické skupiny.

A chaos vytvořený syrským konfliktem umožňuje IS plánovat útoky v Británii a na Západě.

"Zatímco mluvím, vysoce organizované struktury plánující vnější útok uvnitř Daeš, i když čelí vojenské hrozbě, hledají způsoby, jak použít násilí proti Británii a našim spojencům bez toho, aby musely opustit Sýrii," prohlásil Younger.

"Jsem přesvědčen, že ruské chování v Sýrii, spojené se zdiskreditovaným Asadovým režimem, pokud nezmění kurs, poskytne tragický příklad problémů ztráty legitimity."

"Když definují jako teroristu každého, kdo oponuje brutálnímu režimu, odcizují se přesně té skupině, která musí být na jejich straně, pokud mají být extrémisté poraženi... Nemohu říci s nějakou jistotou, co přinese příští rok; ale vím, že nemůžeme být v bezpečí před hrozbami, které vyzařují z této země, dokud občanská válka neskončí," prohlásil Younger.

Jeho prohlášení odporuje názorům Donalda Trumpa a jeho poradců, kteří chválí akce Vladimira Putina v Sýrii a vidí Rusko jako budoucího spojence proti muslimským teroristickým skupinám.

Younger také ostře zkritizoval státy, které používají kybernetické a jiné formy války k podkopávání západních demokracií. Ačkoliv nejmenoval Rusko, je málo pochyb o tom, že ukazoval na Kreml, když hovořil o "stále nebezpečnějším fenoménu hybridní války".

Americké zpravodajské agentury tvrdí, že mají důkazy, že Rusko stojí za hackingem emailů Demokratické strany a publikováním materiálů, které poškodily kampaň Hillary Clintonové a pomohly Trumpovi. Tvrdí také, že se Moskva může pokusit zasahovat do nadcházejících francouzských a německých voleb.

"Konektivita v centru globalizace může být využita státy s nepřátelskými úmysly k dosažení jejich cílů popření odpovědnosti. Dělají to prostředky tak růsznými jako kybernetické útoky, propaganda a podvracení demokratického procesu. Rizika, jež jsou v sázce, jsou hluboká a představují fundamentální hrozbu naší suverenitě; měla by znepokojovat všechny, kdo sdílejí demokratické hodnoty," prohlásil Younger.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5390

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016