Angela Merkelová - poslední z klíčových Obamových spojenců

7. 12. 2016

čas čtení 3 minuty


Jen před několika měsíci německá kancléřka Angela Merkelová svedla dohromady lídry z USA, Británie, Francie a Itálie, aby diskutovali o krizích ve světě. Tento okamžik je zachycen na fotografii pěti politiků u konferenčního stolu. Když v červenci uspořádá summit 20 předních světových mocností, bude poslední, kdo z nich politicky přežil - a řada politik jejích partnerů se může obrátit opačným směrem.


Rok 2016 "neučinil svět silnějším a stabilnějším, ale spíše slabším a nestabilnějším," prohlásila Merkelová na stranickém sjezdu v Essenu.

"Nikdo, ani s největšími zkušenostmi, nemůže v Německu, Evropě a ve světě věci zlepšit víceméně sám - a jistě ne německý kancléř," prohlásila. "Nenechejme se zmást, abychom si to mysleli. To by bylo groteskní, absurdní, odsouzeno k neúspěchu. Tak to nefunguje."

Srážet očekávání se Merkelové v jejím třítermínovém pragmatickém a málokdy nablýskaném vedení německé politiky osvědčilo. Ale vzhledem k exodu podobně smýšlejících politiků bude mít problém se takovým nadějím vyhnout.

Americký prezident Barack Obama usilovně vedl kampaň za svou bývalou ministryni Hillary Clintonovou, která měla hlídat jeho agendu. V prezidentské volbě prohrála s Donaldem Trumpem, který oponuje multilaterálním obchodním dohodám, o něž Obama usiloval, a vyzývá k těsnějším vztahům s Ruskem.

Camerona v křesle britského premiéra po neúspěšném referendu nahradila Theresa May. Velmi nepopulární Hollande se rozhodl v dubnu nekandidovat; oba hlavní kandidáti následnictví prosazují měkčí politiku vůči Rusku a jedna podporuje vystoupení z EU.

Italský premiér Renzi oznámil rezignaci poté, co o víkendu prohrál referendum o ústavní reformě. Zůstává nejasné, kdo se ujme úkolu řídit velkou, ale problematickou ekonomiku.

Obama v dubnu cestoval do Londýna, aby podpořil Camerona před hlasováním o Brexitu. Otevřeně varoval, že by se Británie hlasováním o o vystoupení v transatlantických vztazích marginalizovala.

Tentokrát Obama podpořil Renziho, když ho pozval do Bílého domu na státní večeři s účastí mnoha celebrit. Chválil Renziho snahu modernizovat italské politické instituce a ekonomiku.

Bílý dům odmítl otázky, zda referenda a Trumpovo vítězství signalizují široké odmítnutí Obamova světonázoru, ačkoliv soukromě představitelé administrativy vyjadřují obavy z šíření izolacionistických tendencí.

Obama se ani nesnažil pomoci Hollandemu a Merkelová je nyní poslední z prezidentových hlavních partnerů dosud ve funkci.

Obama se opět snažil ji podpořit, když v říjnu přijel do Německa a chválil svou dlouholetou partnerku. "Kdybych byl Němec a měl volební právo, možná bych ji podpořil." A dodal: "Ale nevím, jestli to škodí nebo pomáhá."

Merkelová uznává, že čelí obtížnějšímu úkolu. Ačkoliv její strana v průzkumech jasně vede, čelí nové výzvě v podobě nacionalistické strany Alternativa pro Německo, která těží z útoků na její přistěhovaleckou politiku.

Merkelová také čelí možnosti, že tři levicovější strany se spojí, aby se ji pokusily odstavit, pokud dokážou získat dost hlasů a překonat hluboké politické rozdíly - ačkoliv momentálně to tak nevypadá. A musí se vyrovnat s napětím ve vztazích s bavorským spojencem CSU, který má na migrační politiku jiné názory.

Merkelová byla jako jediná kandidátka zvolena znova do čela CDU s 89,5 % hlasů delegátů. To slušné, ale není to 96,7 % jako v méně problematické době před dvěma lety.

"Volby v roce 2017 budou mnohem obtížnější než kterékoliv volby předtím, přinejmenším od německého znovusjednocení," prohlásila Merkelová s odkazem na "silnou polarizaci naší společnosti".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6699

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016