Byl "nejpopulárnějším politikem planety". Možná skončí ve vězení

24. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Luiz Inácio Lula da Silva známý jako Lula je gigantem moderní latinskoamerické politiky. Během osmi let jeho prezidentování došlo k mimořádnému ekonomickému boomu, zatímco vláda zavedla sociální politiku, která pomohla 36 milionů lidí dostat z bídy. Prezident Obama jej nazval "nejpopulárnějším politikem na Zemi".


Ale v těchto dnech barvy levicové ikony notně pobledly. Lula byl obviněn z korupce a praní špinavých peněz v rozsahu mnoha miliard dolarů prostřednictvím státního ropného gigantu Petrobras. Čelí podobným obviněním v kauze stavební firmy také zapojené do kauzy Petrobras.

Brazilská ekonomika upadla do recese a Lulou vybraná nástupkyně Dilma Rousseffová byla v srpnu odvolána z funkce kvůli porušení zákonů o státním rozpočtu. Špičkoví kandidáti, pro něž Lula vedl kampaň v obecních volbách, prohráli a jeho Dělnická strana vládne na méně než polovině radnic než před čtyřmi roky.

"Ekonomika a korupce. Tyto dvě věci společně tvořily velmi silný koktejl, který zničil někdejší Lulovu popularitu," říká Mauricio Santoro, profesor mezinárodních vztahů na státní univerzitě v Rio de Janeiro.

V roce 2005 zasáhl první Lulovu vládu skandál nazývaný Mensalão, v němž byli poslanci jiných stran placeni za hlasování pro vládní návrhy. Za vlády Rousseffové výdaje dále rostly, ale skončil boom na trzích s komoditami.

Podle vyšetřovatelů byl Lula zapojen do plánování ilegálního opatření zahrnujícího vývar v hodnotě 26 milionů dolarů a příspěvky na kampaň vládní strany.

Lulova popularita zůstává značná, částečně kvůli narativu o prezidentovi narozeném v chudobě - což je rarita v zemi s obrovskými příjmovými nerovnostmi, jejíž lídři vesměs pocházejí z privilegovaných kruhů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6782

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2016