Proč je německá ultrapravicová strana AfD tak úspěšná?

7. 9. 2016

čas čtení 3 minuty


Vzestup podpory pravicové Alternativy pro Německo (AfD) nepřekvapuje. Pokud se žádná jiná strana nedistancuje od uprchlické politiky Angely Merkelové, může si polepšit ještě víc, napsal Christoph Hasselbach pro Deutsche Welle.


Popularita německé konzervativně populistické strany AfD klesne s tím, jak se sníží počet příchozích uprchlíků. Tak v březnu situaci hodnotila kancléřka Angela Merkelová, krátce předtím, než AfD výrazně zabodovala ve třech zemských volbách. Stala se druhou nejsilnější stranou v Sasku-Anhaltsku a ačkoliv počet uprchlíků mezitím klesl, nyní je druhou nejsilnější stranou také v Meklenbursku-Západním Pomořansku.

Jediné co tu překvapí je, že jsou lidé překvapeni. Zdá se, že Merkelová a další politici zcela přehlédli vlnu sociologických změn, která se vloni přes Německo převalila. Merkelová, její vláda a většina parlamentní opozice se po celé měsíce vědomě vzdávali státní kontroly na migrací - bez toho, že by schválili jediný zákon, který by ji reguloval.

Moralizující Merkelová změnila Německo v experiment, který ovlivní příští generace - a to k horšímu. Němců se nikdy nikdo neptal, zda chtějí nebo zda jsou připraveni k nezbytným obětem, finančním i kulturním. Existuje těžko zvladatelný pocit, že se ve vlastní zemi už necítíte doma. V reakci na to mnozí politici tento nepříjemný pocit odmítli, nebo přinejmenším se přimlouvali za to, aby si jej lidé nechávali pro sebe a rozhodně z něj nedělali politickou záležitost.

Následné prohlášení Merkelové "Zvládneme to" bylo pro mnohé ještě znepokojivější: "Musejí být překonány všechny překážky". To se vztahuje k logistice vyžadované pro ubytování uprchlíků, ale lze to také chápat jako překonání jakékoliv politické opozice vůči uprchlické politice.

Existuje převažující předpoklad, že tato politika byla Němcům arogantně vnucena. Mnozí ale zůstali zticha, protože se obávali, že budou označeni za ultrapravičáky.

"AfD nenabízí žádná řešení," zopakovala nedávno Merkelová. Příznivci AfD odpovídají: Možná, ale problémy by neexistovaly, nebýt uprchlické politiky Merkelové. Přinejmenším ne v tomto rozsahu.

Většina Němců si nepřeje AfD ve vládě, ale mnozí jsou vděční, že strana existuje, protože je jediná, která se vyjadřuje k migrační politice.

Merkelová se voličů nikdy neptala. Každé volby slouží jako určitý průzkum a největší referendum představují spolkové volby v roce 2017.

Pro demokratickou politiku je typické, že před volbami je prezentována řada potenciálních řešení. Merkelová se drží své pozice ohledně otevřených hranic a přijímání žadatelů o azyl i bez dokumentů. Konzervativní CDU bude muset tento postoj přijmout, pokud chce Merkelovou za lídra. Jak se s tím srovná koaliční SPD, to se ještě uvidí. Nicméně víme, že AfD bude argumentovat úplně jiným přístupem. Konečné rozhodnutí zůstane na voličích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8184

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2016