Útok Talibánu odřízl afghánské město od zdravotní péče

19. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


Civilisté v provinčním centru Laškar Gáh nemají přístup ke zdravotní péči a humanitární agentury se připravují na možné obsazení města Talibánem. Militanti oblehli centrum jižní provincie Hílmand.


Od počátku srpna boje vyhnaly z domovů asi 10 000 osob, informuje agentura OSN pro koordinaci nouzové pomoci OCHA. Asi 6 000 lidí uteklo do města během bojů v okolních okresech, zatímco další 4 000 uprchlo do oblastí kontrolovaných protivládními silami.

Představitelé afghánských bezpečnostních složek tvrdí, že bojovníci Talibánu vypadají neobvykle dobře vycvičení a používají nové vybavení jako brýle pro noční vidění, ale vládní síly dosud dokázaly odolat útoku a vláda opakovaně tvrdí, že pád města nedovolí.

Navzdory tomuto ujišťování humanitární organizace připravují nouzové plány.

Lékaři bez hranic mají "plán pro případ masových obětí" a jsou připraveni ho okamžitě aplikovat v případě dalšího zhoršení bezpečnostní situace, prohlásil Guilhem Molinie, zástupce pro Afghánistán. Organizace je také v kontaktu s militanty i s vládními a spojeneckými silami.

Pokud by Talibán obsadil město Laškar Gáh, šlo by o druhé provinční centrum od vyhnání jeho bojovníků v roce 2001. Vloni v říjnu hnutí krátce obsadilo město Kundúz na severu. Během této doby Talibán umožnil organizaci Lékaři bez hranic pokračovat v péči o zraněné v traumatickém centru, než bylo zničeno americkým náletem.

Tak jako v Kundúzu i ve městě Laškar Gáh organizace poskytla koordináty GPS svého zařízení všem stranám konfliktu.

"Velmi dobře víme, že sdílení našich koordinátů GPS není dostatečnou zárukou ochrany našeho personálu a pacientů," prohlásil Molinie. "Nejen že potřebujeme, aby lidé věděli, kde jsme, ale také potřebujeme jejich jasný závazek respektovat fakt, že pracujeme neutrálně a nestranně."

Spojené státy provedly v oblasti během posledních dvou týdnů asi 30 náletů, tvrdí plukovník Michael Lawhorn, mluvčí mise NATO v Afghánistánu. To umožnilo vládním silám obnovit kontrolu nad řadou kontrolních bodů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6572

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2016