5. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

26. 6. 2016

čas čtení 8 minut



Sdílejte na Facebooku!

Naposledy se dnes vracíme k tématům evropského setkání mladých lidí, které se konalo v polovině května ve Štrasburku. Upozornilo na celou řadu aktuálních témat, která učinila o to naléhavější nynější britská krize ohledně brexitu. Je symptomatické, že se mnohde šíří vlny nepřátelství vůči Evropské unii, málokdo si však všímá toho, co Evropská unie skutečně dělá. Proto přinášíme sérii těchto diskusních témat. Dnes se věnujeme poslednímu, pátému tématu, věnovanému udržitelnému rozvoji.

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z předchozích týdnů:

Téma 1. Apatie, nebo účast? Agenda pro dynamickou demokracii ZDE

Téma 2. Válka a mír: Perspektivy pro mírovou planetu ZDE

Téma 3. Vyloučení nebo přístup: jak zasáhnout proti nezaměstnanosti mladých lidí ZDE

Téma 4. Stagnace či inovace: Budoucí svět práce ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Dominika Švecová k tomu dodává: Čtenáři našich článků se nás ptají na vznik a význam této iniciativy. Je to otevřená diskuse pro všechny. Zajímají nás názory lidí, kteří nejsou normálně slyšet. A tímto jim dáváme prostor. Děláme to proto, aby se v Čechách na tato témata otevřela diskuse. Každý kdo tu žije, tak má právo se vyjádřit k dění v ČR a v EU. Nevěříme, že nikdo nikoho neposlouchá. Věříme, že jen společně můžeme najít odpovědi na otázky, které se nás týkají.

Pokud o těchto tématech nebudeme mluvit, a budeme dělat, že neexistují, tak budou jiní rozhodovat za nás. Aby ti, co neustále křičí, měli možnost vidět, co si lidi opravdu myslí. Když si tyto věci budeme sdělovat pouze osobně už nikdo jiný si je nepřečte nedozví se o nich. Důležité je zapojit se, jakkoliv. Jen otevřenou diskusí si můžeme tříbit názory a na něčem se shodnout, protože věc / téma uvidíme z různých úhlů pohledu. A opravdu nemáme na mysli mít diskuzi pro diskuzi! "have a discussion for the sake of having discussion"! Tak snad touto iniciatiou rozmluvíme lidi, kteří se k těmto tématům normálně nevyjadřují. A přineseme čerstvý vítr do plachet lidem, kteří se nemohou dohodnout, a nabídneme jim diversitu - názory od lidí, se kterými se normálně nesetkávají.

Pěti tématickými okruhy bylo ve Štrasburku toto:

- Válka a mír: vyhlídky na mírovou planetu

- Apatie nebo účast: plán pro živou demokracii

- Vyloučení nebo přístup: jak zasáhnout proti nezaměstnanosti mladých lidí

- Stagnace nebo inovace: pracovní svět zítřka

- Selhání nebo úspěch: nové cesty k udržitelné Evropě

Otázky, k nimž bychom chtěli znát vaše názory, jsou níže. Napište nám na twitter @o_evrope anebo do redakce Britských listů redakce@blisty.cz

Sledujte vyhlášení nových otázek vždy v sobotu.

Apelujeme nejenom na mladé lidi, aby se vyjadřovali k otázkám současné Evropy i České republiky.

Vyberte si otázku, nebo otázky, které vás nejvíce zaujaly a k těm se vyjádřete. Chceme slyšet váš hlas.

Dominika Švecová a Jan Čulík


V. Kolaps nebo úspěch? Nové možnosti pro udržitelnou Evropu

Udržitelnost není jen synonymem pro ochranu životního prostředí. Udržitelný rozvoj ovlivňuje všechny rysy našeho každodenního života. Jakým způsobem je možno řešit velké globální problémy a mít na ně dopad?

KLIMATICKÉ ZMĚNY

Vysoká priorita pro minimum uhlíku. Podniknou Evropané rozhodné akce proti budoucímu kolapsu klimatu? Ohrozí nízkouhlíková ekonomika udržitelný rozvoj, anebo ho naopak posílí? Bude to znamenat pokles počtu pracovních příležitostí, anebo naopak růst? Jak změní nové technologie budoucí energetickou krajinu? Jak mohou Evropané dál poskytovat přírodní zdroje a ekosystémové služby pro potřeby budoucích generací?

Jak můžeme debatovat o ochraně životního prostředí po mezinárodní klimatické konferenci v Paříži, která se tam konala v prosinci 2015? Jakou roli hrají energie, potraviny a náš způsob života?

HLAD

Hlad, nemoci a extremní chudoba na světě nejsou nevyhnutelné - pravidla hry jsou neférová. Jak můžeme dát moc lidem žijícím v chudobě, aby si vytvořili vlastní udržitelná řešení? Dokážeme během jediné generace odstranit hlad na této planetě? Jaké by měly být iniciativy pro lepší přístup k slušným potravinám, k čisté vodě a k základnímu zdravotnictví pro všechny?

OCEÁNY A VODA

Oceány jsou největší ekosystémy na Zemi. Naše přežití závisí na čistých a zdravých oceánech. Jak je dokážeme ochraňovat - a jak dokážeme ochránit zvířata, která v nich žijí - pro nás i pro příští generace?

Bez vody ekosystémy nepřežijí. Jak dokážeme ochránit naše na vodě založené ekosystémy, jako jsou hory, řeky a lesy? Jak zajistíme přístup k bezpečné a čisté vodě pro lidi v Evropě i po celém světě?

FAIR TRADE

Spotřebitel má moc. Jste ochotni zaplatit férovou cenu a osvobodit tak pracovníky i malé farmáře z extremní chudoby? Jste ochotni zastavit neférové pracovní praktiky a porušování lidských práv na opačném konci dodavatelského řetězce?

PRÁVA ZVÍŘAT

Zvířata a lidi. Je čas na nový vzájemný vztah?

Všichni souhlasíme, že zvířata mají práva. Nesouhlasíme ohledně toho, jaká práva. Měla by Evropská unie skoncovat s továrním zemědělstvím a vrátit zvířata na farmy založené na extenzivním hospodaření? Měla by Evropská unie začít odpírat poskytovat dotace bez vysokých standardů pro práva zvířat? Mělo by se zakázat, aby se zvířata používala pro lékařské testování?

RECYKLACE

V tradiční ekonomice je přímá linie od výroby přes spotřebu k odpadkům. Evropa se nyní přesunuje k regenerativní kruhové ekonomice bez odpadků. Jak to konkrétně provádět?

UDRŽITELNÝ ROZVOJ

Víte, že evropské vlády se zavázaly realizovat nový patnáctiletý globální plán na dosažení udržitelného rozvoje, v místě i globálně? Proč je tento plán relevantní pro Evropu a pro mladé lidi? Co to znamená pro způsob, jimž přistupujeme k ekonomice a k sociální politice? Jaké naléhavé změny musíme nyní realizovat?

VOLNÝ OBCHOD

Jakým způsobem ovlivní Transatlantická dohoda o obchodu a investicích (TTIP) lidi, naši planetu a úsilí o klimatickou spravedlnost?

BUDOUCNOST

Jak bude vypadat Evropa v roce 2030? Jaké trendy budou ovlivňovat naše společnosti, naši strategii a naše hranice? Jak můžeme stimulovat pozitivní vývoj a jak korigovat vývoj negativní?

0
Vytisknout
6639

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2016