Stanovisko RRTV k údajné manipulaci ve zpravodajství televize Prima

7. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

V minulém týdnu server Hlídací pes zveřejnil nahrávku, která má dokládat, že zaměstnanci zpravodajství televize Prima byli svým vedením instruováni, aby informace o migrační krizi vykreslovali jako riziko a ohrožení a fakticky tak ignorovali zásady objektivity a vyváženosti.

RRTV konstatuje, že k porušení příslušných ustanovení zákona o vysílání ovšem nemůže dojít samotným vydáním jakéhokoli interního pokynu. Zda reálně došlo či dochází k porušování zásad objektivity a vyváženosti ve vysílání programu Prima, je možné zjistit výhradně monitoringem a analytickým vyhodnocením odvysílaného zpravodajského a publicistického obsahu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání již v létě loňského roku zadala svému odbornému aparátu, kterým jsou mediální analytici úřadu, monitoring a analytické vyhodnocení zpravodajských a publicistických pořadů programu Prima za období tří týdnů, konkrétně od 24. srpna do 13. září 2015.

Cílem monitoringu bylo zjistit, zda při informování o migrační krizi nedochází k porušování zákona o vysílání a také, jakým způsobem je vytvářen mediální obraz aktuálních událostí.

Analýza, se kterou se RRTV seznámila 15. prosince 2015, odhalila několik sporných momentů v konkrétních mediálních obsazích a rovněž poukázala na obecně problematickou tendenci zpravodajství Primy vytvářet negativní mediální obraz migrace. Takováto zjištění opírající se zejména o metody obsahové analýzy by ovšem nemohla uspět jako dostatečný podklad pro vedení správního řízení a uložení pokuty v rámci správního trestání.

Rozhodně však Rada nekonstatovala, že vysílání bylo objektivní a vyvážené, jak se snaží dezinterpretovat závěry analýzy ve svém stanovisku televize Prima.

Pochybnosti, které analýza vzbudila, vedly RRTV naopak k tomu, že rozhodla navázat dalším monitoringem zpravodajství a publicistiky programu Prima, a to za období od 28. března 2016 do 17. dubna 2016. Závěry analýzy budou Radě předloženy v průběhu měsíce září 2016.

Pokud analýza odhalí porušení zákona o vysílání, je možné provozovateli vydat upozornění na porušení zákona, eventuálně ve správním řízení uložit finanční sankci. Odnětí licence provozovateli bezprostředně nehrozí, jelikož k odejmutí licence RRTV může v souladu se zákonem přikročit až v případě, kdy provozovatel zvlášť závažným způsobem opakovaně porušuje svou zákonnou povinnost.

V Praze dne 7. června 2016

Ivan Krejčí

Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

0
Vytisknout
6254

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2016