Konečné výsledky rakouské prezidentské volby budou známy až během pondělí

23. 5. 2016

čas čtení 3 minuty


Dostupné údaje o výsledcích nedělních rakouských prezidentských voleb neumožní zřejmě ani během noci určit konečný výsledek. Ten tedy závisí na korespondenčně zaslaných hlasech, jež budou k dispozici teprve během pondělka.


Podle průzkumů a prvních předběžných výsledků těsně vede pětačtyřicetiletý kandidát krajně pravicové strany Svobodných Norbert Hofer, dvaasedmdesátiletý bývalý kandidát Zelených a nyní bezpartijní profesor ekonomie Alexander van der Bellen mírně ztrácí.

V prvním kole v dubnu získal Hofer 35 % hlasů a Van der Bellen 21 %. Nebylo zřejmé, jak se rozhodne zbývajících 42 % voličů, kteří v tomto kole dali hlas kandidátům socialistů a lidovců.

Velký příliv žadatelů o azyl, rostoucí nezaměstnanost a nedostatečné reformy zemi silně polarizují a rozhněvaní voliči utíkají od centristické velké koalice k okrajovým subjektům.

Poprvé od roku 1945 letos prezident nevzejde z žádné z obou hlavních stran. Média varují před politickou "tsunami".

V hlasování se místo toho střetli kandidáti protiimigrantské FPO a bývalý člen Zelených.

Hlasovací místnosti otevřely v 5:00 a první výsledky byly k dispozici v 16:00. Konečné výsledky však budou oznámeny teprve během pondělí, po obdržení a započtení hlasů zaslaných poštou.

Zmíněným způsobem hlasuje 14 % voličů, téměř 900 000 lidí, kteří tak mohou dosavadní výsledky zvrátit.

V dubnu Hofer, který je nadšencem pro zbraně oponenta snadno porazil a před kolem druhým dával sebevědomě najevo, že se předem považuje za vítěze. Pokud by skutečně vyhrál, mohl by své straně po volbách v roce 2018 otevřít cestu do vlády.

Sázkové kanceláře v sobotu zaznamenaly mírnou převahu sázek na Hoferovo vítězství.

Bývalý předseda Zelených Van der Bellen je také spornou postavou, protože konzervativní Rakušané jej obviňují z levičáctví. "Je to volba mezi morem a cholerou. Ať vyhraje kdokoliv, zítra se probudím a prezidentem bude někdo, kdo nechci, aby Rakousko reprezentoval," prohlásila pro média ve Vídni matka dvou dětí, která odmítla sdělit jméno.

Další volička, Astrid Meister, sdělila AFP: "Zvolila je menší z menších zel, ale jsou to frustrující volby".

Hofer reprezentuje "přátelskou" tvář Svobodných, kteří po válce vznikli jako neoficiální strana bývalých nacistů. Prosazuje populistická témata s vítězným úsměvem, místo aby jako předseda Heinz-Christian Strache bouřil vášně vypjatou rétorikou.

Hofer se soustředí na blahobyt Rakušanů a tvrdí, že nebude prosazovat odchod z EU, pokud do unie nevstoupí Turecko.

Umírněnější přístup se vyplatil a strana v dubnu zaznamenala nejlepší celostátní výsledky v historii.

Ale pozorovatelé varují, že Hofer je "vlk v rouše beránčím", který již vyhrožoval, že využije nikdy předtím neaplikovaných prezidentských pravomocí a odvolá vládu, pokud nezaujme tvrdší postoj k přistěhovalcům nebo nerozjede kulhající ekonomiku.

Šéfka francouzské ultrapravicové Národní fronty Marine le Penová pochválila Hoferův výkon, který je podle ní "v souladu s dějinami".

"Zažil jsem, jak Rakousko vstalo z trosek 2. světové války vyvolané šílenstvím nacionalismu," prohlásil ekonom Van der Bellen. Varoval také, že by zvolení Hofera bylo hrozbou demokracii, a slíbil, že nejmenuje předsedu Svobodných Stracheho kancléřem.

"Tyto volby jsou průlomovým rozhodnutím mezi kooperativním a autoritativním stylem [politiky]," dodal kandidát.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5230

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2016