Británie: Tabákové společnosti prohrály odvolání ohledně neznačkového balení cigaret

20. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Od pátku je v Británii podle zákona povinné neznačkové, prosté balení cigaret poté, co Vysoký soud v Londýně odmítl odvolání tabákových firem proti tomuto zákonu.

Aktivisté uvádějí, že i jiné země, které připravují zákaz značkového balení cigaret a povinnost prodávat je jen v neoznačených, prostých balíčcích, včetně Kanady, Maďarska, Norska a Slovinska budou touto porážkou tabákového průmyslu povzbuzeny.

Neznačkové balení cigaret se v britských obchodech v pátek neobjeví, protože tabákovým společnostem bylo povoleno vyprodat existující zásoby. Do několika měsíců však už nebude možné navzájem odlišit balení jednotlivých cigaretových značek. Všechny balíčky cigaret budou mít standardní typ písma, barvu a velikost. Jméno cigaretové značky bude vytištěno jednotným písmem na všech balíčcích cigaret. 65 procent balíčku cigaret bude pokryto zdravotním varováním, a to na obou stranách.

Sir Harpal Kumar, generální ředitel instituce Cancer Research UK, zdůraznil, že je to důležitý mezník. "Je to začátek konce balení, které maskuje smrtící a návykový výrobek. Trvalo mnoho let, než jsme se dostali do tohoto bodu a je to výrazem obrovského úsilí chránit děti před tabákovým marketingem.

"Dvě třetiny kuřáků začínají kouřit, než dosáhnou věku 18 let, takže je životně důležité, aby Británie zavedla takováto opatření. Zkušenost z Austrálie dokazuje, že standardní balení cigaret snižuje počty mladistvých kuřáků. Doufáme, že vznikne generace bez tabáku, která nebude poškozena tímto smrtícím návykem."

Prosté balení cigaret se v Británii zavádí v souladu se směrnicí EU, která začíná platit v pátek. Směrnice také uvaluje určité limity na prodej elektronických cigaret. Omezuje množství nikotinu, které smějí vydávat, a elektronické cigarety nesmějí být prodávány jako pomůcky proti kouření bez licence.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5782

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2016