Dva spojenci Marine Le Penové jsou jmenováni v Panama Papers

6. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Dva členové krajně pravicové francouzské strany Národní fronta přesunuli stovky tisíc eur prostřednictvím offshoreových společností, informuje Le Monde.


Obchodník a účetní s úzkými vazbami na stranu Le Penové navrhli "sofistikovaný offshoreový systém" k převodu 275 000 eur z Francie. Došlo k tomu mezi lety 2014 - 2015, informuje francouzský list.

Dlouholetý přítel předsedkyně strany Frédéric Chatillon, který se současně šéfem společnosti, jež v roce 2012 zajišťovala komunikaci pro prezidentskou kandidaturu, zakoupil v květnu 2012 společnost s názvem Time Dragon se sídlem v Hongkongu.

Mateřská společnost se nachází na Panenských ostrovech a právní dohled zajišťuje panamská firma Mossack Fonseca.

Účetní expert Nicolas Crochet, která v roce 2012 napsal ekonomický manifest kampaně šéfky Národní fronty, pak navrhl, aby bratrova společnost v roce 2013 vydala falešné účty za tvorbu kampaňového webu. Cílem bylo "dostat peníze z Francie... vyhnout se francouzským úřadům proti praní špinavých peněz," napsal francouzský deník.

Oba muži jsou již vyšetřováni kvůli údajnému praní špinavých peněz v souvislosti s jiným případem, který rovněž zahrnuje osobu Le Penové. Crochet je mimo jiné podezřelý z "ilegálního financování volební kampaně".

Chatillon tvrdí, že převod byl "naprosto legální". Místopředseda Národní fronty Florian Philippot odmítl podezření, že strana provozovala složitý systém s cílem skrývat peníze na účtech v zahraničí. Podezření označil za "pomluvu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6224

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2016