Tribunál pro válečné zločiny uvěznil francouzskou novinářku Florence Hartmannovou

26. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Soud v Haagu pro válečné zločiny uvěznil Florence Hartmannovou, bývalou novinářku z deníku Le Monde. Hartmannová byla odsouzena v roce 2009 za pohrdání soudem za to, že ve své knize zdokladovala, že tribunál zatajil haagskému soudu pro válečné zločiny klíčové informace o masakru ve Srebrenici, k němuž došlo v roce 1995. Hartmannová byla původně pokutována částkou 7000 euro, avšak tento rozsudek byl posléze přeměněn na 7 dní vězení poté, co tribunál tvrdil, že pokuta nebyla zaplacena. V prosinci 2011 Francie odmítla Harmannovou deportovat do Holandska.

Ve čtvrtek byla Hartmannová zatčena před mezinárodním soudním dvorem v Haagu, kde se shromáždily oběti války v Bosně, které tam čekaly na vyhlášení rozsudku nad Radovanem Karadžičem. Demonstranti se Hartmannovou pokusili ochránit, ale policii se jí podařilo od davu svědků izolovat a zatknout.

Poté, co Hartmannová pracovala v Bosně pro deník Le Monde, pracovala pro haagský tribunál jako mluvčí a poradce prokuratury. V roce 2007 prozradila ve své knize Paix et châtiment (Mír a trest), že dokumenty, které prokazovaly, že Srbsko bylo spoluviníkem masakru ve Srebrenici, tribunál utajil. Hartmannová, která obsah těchto dokumentů neprozradila, argumentovala, že pozůstalí zavražděných mají právo vědět, že tribunál tyto dokumenty utajuje.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
6837

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2016