Snowden "má všechno na triku"

19. 11. 2015

čas čtení 9 minut


Bývalý úřadující ředitel CIA Michael Morell hovoří s Michaelem Hirshem z nadstranického listu Politico (v posledních letech mu konkurenti opakovaně vyčítali "liberální" orientaci). Tématem je otázka, zda a jako mohla činnost Edwarda Snowdena ovlivnit tragické události v Paříži.


Michael Morell, bývalý úřadující ředitel CIA, tvrdí, že pařížské útoky ukázaly, jak volně může "islámský stát" operovat v prostředí, kde sběr zpravodajských informací byl částečně přerušen po vystoupení Edwarda Snowdena v roce 2013. Teď, říká Morell, každý myslí na potřebu větší bezpečnosti - zejména od té doby, co teroristé vyhrožovali útokem na USA. V nedávno publikované knize "The Great War of Our Time: The CIA’s Fight Against Terrorism From Al Qa’ida to ISIS" (Velká válka naší doby: CIA bojující s terorismem od al-Kájdy po ISIS) Morell obviňuje Snowdena, že pomohl vzestupu "islámského státu".

***

Michael Hirsh: Jak pomohla Snowdenova odhalení "islámskému státu" a vedla nějakým způsobem k útokům v Paříži?

Michael Morell: Za prvé, ISIS se poučila, jak jsme sbírali zpravodajské informace o teroristických organizacích s pomocí telekomunikačních technologií. A když to ze Snowdenových odhalení zjistili, dokázali se na to adaptovat v zásadě se ponořili do ticha... A tak část jejich vzestupu připadá na vrub pochopení toho, jaké jsou naše kapacity, kterým se přizpůsobili tak, abychom o nich nevěděli. O tom nepochybuji. A lidé, kteří tvrdí něco jiného, se prostě snaží bránit Edwarda Snowdena.

Za druhé, a to škodí mnohem více: Snowdenova odhalení vytvořila dojem, že lidské soukromí bylo vystaveno významnému riziku. Nebyla to jen Snowdenova odhalení o odstavci 215 zákona Patriot Act umožňujícím sběr metadat, co tohle vyvolalo, byl to také způsob, jakým se zprávou zacházela média. Média z toho udělala obrovskou kauzu, ti lidé, kteří mají čtyřiadvacetihodinový zpravodajský cyklus sedm dní v týdnu. Pokud jste zkraje sledoval CNN, tvrdili, že NSA odposlouchává vaše telefonní hovory. Že čte vaše emaily. NSA poslouchá, když voláte babičce do Arkansasu. To byl všechno naprostý nesmysl. Média způsobila, že se veřejnost více obávala o soukromí, než by odpovídalo legitimním faktům. A výsledkem bylo vše, co jste viděli. Omezení paragrafu 215. IT společnosti vyrobily šifrování bez klíčů. Podle mého názoru to má vše nakonec na triku Snowden.

Pokud jde o Paříž, nevíme zatím jistě, jak spolu ti hoši komunikovali a jak komunikovali s vedením ISIS v Iráku a Sýrii, ale jsem si dost jistý, že se dozvíme, že používali aplikace pro šifrovanou komunikaci, které mají komerční šifrování a dají se jen extrémně obtížně rozluštit - u nichž se společnosti rozhodly nevyrobit šifrovací klíč. I když za nimi vláda přijde se soudním příkazem, nemohou jí nic dát, protože klíč nemají. Tyto společnosti přijaly taková rozhodnutí o šifrování, když zjistily, že je velice obtížné prodat produkty do zahraničí, protože Snowdenova odhalení vytvořila dojem, že americká vláda se dostane do tohoto a hardwaru a softwaru, který vyrábějí. Musely něco podniknout, aby se s touto percepcí vyrovnali.

Hirsh: A pomohla tato redukce našich zpravodajských kapacit otevřít cestu k útokům v Paříži?

Morell: Poslouchám, co říkají představitelé Spojených států, a dokážu na základě svých zkušeností číst mezi řádky. Myslím, že mám před sebou útok, který byl navržen, naplánován a zorganizován v Rakce vedením ISIS. Myslím, že postava typu Muhammada Atty je ten, kdo je ještě na svobodě (rozhovor vyšel v úterý, pozn. red.). Dejte to všechno dohromady a nakonec je z toho první útok řízený ISIS provedený na Západě. Řídili útoky leckde, například v Kuvajtu a každý den v Iráku. To je poprvé mimo region... Proto je to důležité. Je velmi důležité, co včera řekl ředitel CIA John Brennan. Prohlásil, že víme, že mají připravené další útoky. Víme také, že před 9-12 měsíci se rozhodli vybudovat kapacitu pro útoky v Západní Evropě, a to co jsme viděli v Paříži byla první ukázka.

Víme také, že mají v úmyslu provést útoky zde. Takže nevím, jestli začali vytvářet kapacitu a jak jsou v tom daleko. Ale jsem přesvědčen, že ji vytvoří, pokud nebudou vážně degradováni. Takže jakou roliv tom hraje Snowden? Myslím, že to ukazuje, že mezi sebou komunikovali způsobem, který je mimo naši kontrolu.

Hirsh: Ale pokud by ke Snowdenovým odhalením nedošlo, pokud by všechny tyto metody nebyly vyzrazeny, myslíte si, že by američtí zpravodajci detekovali přípravu, která vedla k útokům v Paříži?

Morell: To nevím. Ale jistě bychom aspoň dostali šanci.

Hirsh: Má Edward Snowden krev na rukou?

Morell: Abych byl spravedlivý, věřím, že přispěl k vzestupu ISIS? Věřím. Mohli by toho dosáhnout bez pomoci, kterou jim poskytl? Patrně ano. Dokázali by provést útok v Paříži bez něj? Možná. Takže čestná odpověď zní: Nevím.

Hirsh: Říkáte, že potřebujeme "vážně degradovat" ISIS, abychom předešli útoku na USA. Co tím myslíte?

Morell: Říkám dvě věci. Tato strategie, tato politika, nedosahuje svých cílů. Nevidím, jak by kdokoliv mohl dospět k jakémukoliv jinému závěru. Musejí se stát dvě věci:

Musíte je připravit o bezpečnou základnu. Jedna z lekcí, kterou jsme si odnesli z 25 let terorismu, je, že takové skupiny, pokud mají bezpečné základny, jsou schopny vyvinout kapacity pro vnější útok způsobem, jaký si jiné skupiny nemohou dovolit. Takže potřebujeme najít způsob, jak je v jejich základně pořádně zmáčknout. Je opravdu důležité připravit je o území, které je pro ně důležité, protože tak předejdeme jejich zaměření na vnější útoky. (Jiní se domnívají, že vnější útok ISIS je především důsledkem stagnace územní expanze v posledních měsících - KD.)

Další věc, kterou jsme se za posledních 20 let naučili, je významná hodnota, kterou představuje odstranění lídrů z bojiště, pro degradaci organizace. (Právě fixace Američanů na "dekapitaci" teroristických organizací bývá kritizována ze všeho nejčastěji, jako protiargument se uvádí mj. "přirozený výběr" lídrů s neobyčejnou schopností přežít - a vzhledem k decentralizované struktuře ISIS je tento přístup ještě méně efektivní, než v jiných případech. Ostatně poslední rok se USA nesnažili o nic jiného, výsledek se zjevně nedostavil - KD.) Musí k tomu docházet jednou dvakrát týdně, ne jenom jednou nebo dvakrát za tři nebo čtyři měsíce.

Hirsh: Na tiskové konferenci v pondělí Barack Obama vyzval své kritiky, aby řekli konkrétně, co by udělali jinak. Pokud nechcete poslat spoustu vojáků - a to skutečně nikdo neprosazuje - co byste udělal jinak?

Morell: Myslím, že to je falešné dilema. Nemyslím, že to prezident takto řekl, ale myslím, že je falešné dilema mezi tím, co se děje dnes a vysláním pozemních sil. Tak se to předkládá, ale ve skutečnosti existuje významné spektrum mezi těmito možnostmi, a domnívám se, že je dost prostoru udělat to správné bez nasazení amerických pozemních sil. Jeden příklad: Vidím významnou možnost rozmístit mnohem větší počet příslušníků amerických sil zvláštního určení velmi blízko k frontě, ať už s Kurdy nebo s Iráčany, atd. - jak kvůli poradenství, tak kvůli navádění přesných náletů.

Hirsh: My to ještě neděláme?

Morell: Nemyslím si, ne ve velkých počtech. A nemyslím si, že by měli blízko na bojiště.

A pokud jde o plánování, klíčová otázka zní: Pokud by se pařížské útoky odehráli zde, co bychom dělali? Neměli bychom čekat, až k útoku dojde, aniž se na tohle předem zeptáme.

Hirsh: Opravdu si myslíte, že ISIS má v úmyslu útočit na Spojené státy? Není to jen chvástání? Proč o tom hovoří, pokud to opravdu myslí vážně?

Morell: Protože existuje jedno velké poučení z dějin, které si musíme pořád opakovat. Někdy protivník říká přesně to, co má v úmyslu udělat. Kolikrát Usáma bin Ládin před 11. zářím řekl, že jde po USA? ISIS to řekl jasně, když založil chalífát v Iráku a Sýrii, že jdou také po Spojených státech.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7689

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015