Čelní britští právníci:

Evropa má povinnost uprchlíkům pomoci. Neexistují žádné početní limity

13. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

Podle jedné bývalé britské vysoké imigrační soudkyně, která také podepsala dnešní prohlášení: "Lidé budou přicházet. Máme vůči nim podle uprchlické konvence povinnost. Neexistuje žádný limit na počty lidí, kteří mají právo přijít a zůstat. Pokud budou uznáni jako uprchlíci, mají právo na ochranu. Je to na nás jako na bohatých státech tohoto světa, které podepsaly tuto konvenci, abychom splnili svou povinnost společně a poskytnout jim ochranu, která jim náleží."



Moderátor: Britská reakce na syrskou uprchlickou krizi je "naprosto nedostatečná" podle stovek čelných britských právníků. Ti odsoudili rozhodnutí Davida Camerona přijmout jen 20 000 uprchlíků během pěti let. Je to "příliš málo, příliš pomalu a příliš úzké". A je to situace, která se jen bude zhoršovat, podle šéfa Úřadu OSN pro uprchlíky, který uvedl, že počet lidí, prchajících ze Sýrie, se velmi pravděpodobně podstatnou měrou v nadcházejících měsících zvětší. Náš reportér Simon Israel navštívil jedno britské město, kde se obyvatelé dožadují přijímání uprchlíků do svých domovů.

Simon Israel: V městě Malvern vládne atmosféra rozhodnosti. V pondělí večer se konala další demonstrace a vigílie ve snaze přimět konzervativní radní, aby se město připojilo k asi 40 jiným britským městům, která chtějí přijímat syrské uprchlíky. Ne všichni v Malvern nabízejí syrským uprchlíkům vřelé přijetí. Podle nedávného průzkumu místních novin je město v této otázce rozštěpeno v podstatě napůl. 48 procent obyvatel je pro uprchlíky, 50 je proti nim a 2 procenta nevědí.

Muž: O tom víkendu přijal Mnichov 20 000 uprchlíků. To je Mnichov, jedno město v Německu. A to navrhuje Británie na dobu čtyř let.

Simon Israel: Toto jsou někteří aktivisté z osm měsíců trvající kampaně s cílem přivést syrské uprchlíky do tohoto města. Bojovali proti odporu místního úřadu, ovládaného konzervativci. Ten až donedávna jejich snahy ignoroval.

Ruth Forecast: Naší frustrací je, že teď už je říjen. Začali jsme s touto kampaní loni v říjnu. Rychle se blíží zima. A venku jsou lidi, kterým mi bychom mohli pomáhat.

Simon Israel: Teď je v tomto anglickém lázeňském městě špetka naděje. Ale místní komunální úřad nejprve požaduje, aby vláda uprchlíky financovala po celých pět let.

"Myslíte, že váš komunální úřad má morální povinnost pomoci"?

Melanie Baker, komunální úřad, Malvern: "Myslím, že všichni máme morální povinnost. A chtěli bychom pomoci. Jen se musíme ujistit, že na to dostaneme peníze."

Simon Israel: "Je to ale opravdu nyní jen o penězích?"

Melanie Baker, komunální úřad, Malvern: "Ne. Ale je to složitá situace a my máme morální povinnost i vůči našim vlastním občanům. A s tím se musíme vyrovnat.

Simon Israel: Dnes čtyři bývalí právníci z Horní sněmovny a pět bývalých odvolacích soudců se připojili ke stovkám věhlasných právníků, kteří podepsali bezprecedentní dopis, odsuzující vládní reakci jako "naprosto nedostatečnou". Také ostře kritizují nabídku Británie přijmout 20 000 uprchlíků jako "příliš malou, příliš pomalou a příliš úzkou". Zdůrazňují také, že strategie Evropské unie žene uprchlíky do rukou pašeráků lidí. Jen dnes přijelo do Řecka dalších 2500 migrantů. Přišli z ostrova Lesbos, kde jsou hřbitovy nyní plné.

Podle jedné bývalé britské vysoké imigrační soudkyně, která také podepsala dnešní prohlášení: "Lidé budou přicházet. Máme vůči nim podle uprchlické konvence povinnost. Neexistuje žádný limit na počty lidí, kteří mají právo přijít a zůstat. Pokud budou uznáni jako uprchlíci, mají právo na ochranu. Je to na nás jako na bohatých státech tohoto světa, které podepsaly tuto konvenci, abychom splnili svou povinnost společně a poskytnout jim ochranu, která jim náleží." c Simon Israel: A to chtějí poskytnout tito obyvatelé města Malvern. Jedinou překážkou jsou jim demokratické instituce.

0
Vytisknout
6296

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2015