Írán: Chameneí odmítá klíčové požadavky ohledně jaderného programu

24. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí přitvrdil přístup k jaderným jednáním se světovými mocnostmi, zatímco se rychle blíží závěrečná lhůta. V projevu předneseném včera večer trval na tom, že Írán odstraní jadernou infrastrukturu jen tehdy, pokud budou nejprve zrušeny sankce. Vyloučil také zmrazení výzkumu a vývoje na deset let i inspekce vojenských zařízení.

Postoj Íránu zřejmě podkopá rámcovou dohodu oznámenou v dubnu. K 30. červnu má být uzavřena plná dohoda, avšak íránský jednací tým nyní nebude moci provádět ústupky v rozhodujících oblastech.

Skupina P 5 + 1, USA, Británie, Francie, Čína a Rusko plus Německo, si přejí, aby Írán trvale utlumil citlivé jaderné aktivity a zajistil, že nebude moci vyrobit jadernou zbraň. Írán trvá na tom, že jeho jaderný program je mírový.

Chameneí opakovaně bránil vyjednavače před zastánci tvrdé linie, vytyčil však teď několik limitů. Kromě toho parlament projednává zákon zakazující inspekce vojenských zařízení, kontakt s dokumenty a vědci v rámci dohody s P 5 + 1.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby ale zdůraznil, že inspekce mají být klíčovou součástí dohody.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5326

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2015