Srbsko rehabilituje idol četniků, generála Mihajloviće

14. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Nejvyšší soud v Bělehradě pravomocně rehabilitoval generála Dragoljuba Mihajloviće, největšího nepřítele Josipa Tita.

Generál byl popraven na základě rozsudku Nejvyššího soudu Socialistické republiky Jugoslávie z 15. července 1946. Tento rozsudek byl nyní zrušen s odvoláním na údajný nedostatek důkazů o Mihajlovićových zločinech a porušení práva na spravedlivý proces. Spolu s příbuznými žádost o rehabilitaci podaly Srbská liberální strana, Spolek příslušníků Jugoslávské armády ve vlasti, Spolek politických vězňů a obětí komunistického režimu, profesor mezinárodního práva Smilja Avramov a další.

Dva dny po dnes zrušeném rozsudku byl Mihajlović v Bělehradu zastřelen a pohřben bez náhrobku.

Mihajlović po obsazení první Jugoslávie vojsky Osy založil monarchistické ozborjené oddíly, které brzy byly na smrt znepřáteleny s komunistickými partyzány Josipa Tita. Mihajlović příležitostně uzavíral příměří s Němci, aby mohl bojovat s Titem. Ve vzájemných bojích těchto srbských uskupení zahynulo srovnatelné množství osob, jaké zabili Němci.

Politická rehabilitace četniků se fakticky datuje do okamžiku rozpadu druhé Jugoslávie a je spojena s revivalem srbského nacionalismu. Příznivci Mihajloviće typicky působili v polovojenských oddílech konzervativně pravoslavné a ultrapravicové orientace, během jugoslávských válek patřili k těm, kdo se dopouštěli největších zvěrstev na civilním obyvatelstvu. V současnosti bojují v řadách ozbrojených oddílů "Novoruska" a ohlásili úmysl zapojit se do bojů v Makedonii, jež propukly o minulém víkendu.

Zdroj v srbštině: ZDE

0
Vytisknout
8132

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2015