Syrský režim "se obává převratu"

11. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Alí Mamlúk, šéf národní bezpečnostní kanceláře a jeden z mála syrských představitelů, kteří stále mají přístup k prezidentu Asadovi, byl obviněn z tajných jednání se zeměmi podporujícími povstalce a exilovou opozicí. Byl odeslán do domácího vězení.

V posledních týdnech dosud úspěšná Asadova armáda utrpěla řadu hořkých porážek a režim tvrdě bojuje o zachování intergity "vnitřního okruhu" osob, o něž se opírá moc prezidenta Bašára Asada. Již před kauzou Mamlúk se systém zpravodajských služeb, na němž desítky let stojí vláda nad Sýrií, nacházel ve zmatku a dva další šéfové zpravodajství byli zabiti nebo odstraněni.

V dubnu Rastam Ghazaleh, šéf direktorátu pro politickou bezpečnost, zemřel v nemocnici po útoku mužů loajálních ke generálu Rafiku Šehadehovi, konkurentovi ve vojenské rozvědce. Ten byl následně vyhozen.

V centru sporů je údajně role Íránu, klíčového spojence režimu. Podle některých členů Asadova vnitřního okruhu má nyní Teherán větší moc v Sýrii než oni sami.

Role Íránu při posilování obranyschopnosti režimu byla klíčová, ale i tak dochází k postupu povstalců na severu země.

Mamlúk měl údajně kontaktovat nepřátelské vlády, konkrétně tureckou, a bývalé představitele režimu, konkrétně Asadova strýce žijícího v pařížském exilu, poté, co vládní jednotky ztratily kontrolu nad Idlíbem a městem Džisr aš-Šugúr. Tam uspěla koalice islamistických povstalců včetně Fronty an-Nusra, místní pobočky al-Kajdy. Mamlúk měl údajně komunikovat informaci, že armáda má velký zájem na návratu Asadova strýce Rifáta al-Asada do země.

Íránští operativci údajně převzali kontrolu nad řadou vládních aktivit, od centrální banky až po válečnou strategii. "Většina poradců v prezidentském paláci je nyní íránských," prohlásil nejmenovaný zdroj blízký prezidentovi. Podle něj Mamlúk nenáviděl ztrátu syrské suverenity a přál si změnu. Zemřelý Ghazaleh údajně tento názor sdílel. Oba jmenovaní pocházejí ze sunnitských rodin a nelíbilo se jim přebírání moci íránskými a libanonskými šíity.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8566

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2015