Guardian: Svržený ukrajinský prezident vyhrožuje, že se vrátí, rakety vzbouřenců ohrožují mírový plán

22. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Zdiskreditovaný prezident Viktor Janukovyč promluvil z exilu v Rusku, zatímco tisíce lidí v Moskvě demonstrovaly za Putina

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč kontroverzně promluvil ze svého dobrovolného exilu v Rusku, těsně rok poté, co utekl z Kyjeva, a vyhrožoval, že se na Ukrajinu vrátí, kde "ulehčí lidem život" a pomůže ukončit válku. Bylo to jeho první veřejné vystoupení na prvním kanálu ruské státní televize od dvou bizarních tiskových konferencí v Rostovu na Donu v únoru a v březnu 2014? kdy Janukovyč tvrdil, že je stále ještě ukrajinským prezidentem.

Od jeho útěku Rusko anektovalo Krym, proruští vzbouřenci s podporou ruské armády vytvořili dvě separatistické republiky na východní Ukrajině a ve válečném konfliktu zahynulo nejméně 5600 osob.

Janukovyčem na Ukrajině pohrdá většina obyvatelstva. Prozápadní demonstranti, kteří ho donutili rezignovat, ho považují za zkorumpovanou ruskou loutku a proruský východ Ukrajiny ho považuje za zbabělce.

V sobotu docházelo k výměně válečných zajatců mezi ukrajinskou armádou a (pro)ruskými jednotkami, avšak pokračovalo i ostřelování.

V Moskvě se účastnily tisíce osob "protimajdanské demonstrace", Vojenští veteráni, kozáci, prominentní stoupenci Vladimíra Putina a další mávali transparenty odsuzující Kyjev, a nesly nápisy jako "Nepotřebujeme západní ideologii a pochody homosexuálů" a "Putin je náš prezident".

Řady autobusů zaparkovaných nedaleko demonstrace a rychlý odjezd účastníků po demonstraci vyvolal podezření, že do Moskvy byly přivezeni z regionů najatí demonstranti, což je na prokremelských demonstracích zavedená taktika.

V Kyjevě obvinil Petro Porošenko, oligarcha, který veřejně loni v zimě podpořil protesty na Euromajdanu a v květnu byl zvolen prezidentem, na výroční vigilii na počest více než 100 demonstrantů, usmrcených na vrcholu protestů, Rusko z vyvolání ukrajinského konfliktu.

Na východní Ukrajině pokračovaly boje, navzdory minulý týden vyhlášenému "příměří". Na linii fronty pokračovala dělostřelecká palba i palba z raketometů v pátek nedaleko Debalceva a v sobotu ráno střelba z raketometů nedaleko Doněcka.

Vzbouřenci odpalovali podle ukrajinské armády rakety Grad do vesnic Stepne a Voďjane nedaleko Doněcka.

Velitel regionální policie Vjačeslav Abroskin uvedl, že dělostřelecký granát zasáhl kavárnu v městě Avdějevka a usmrtil tam tři osoby. Správa Doněcku uvedla, že nočním ostřelováním byly poškozeny továrna na čaj, činžák a dětská školka.

Pokračující boje vyvolávaly znepokojení, že chtějí vzbouřenci dobýt města Ščastja, kde je umístěna elektrárna, a přístav Mariupol.

Nedaleko Mariupolu probíhají už čtrnáct dní těžké boje za pomoci tanků a dělostřelectva poté, co ukrajinské jednotky zahájily to, co Porošenko nazval "protiofenzívou" ve snaze dobýt vesnice Širokyne. Účelem mělo být vytlačit vzbouřenecké dělostřelectvo z dosahu města poté, co útok na město v lednu usmrtil 30 osob.

Ruské jednotky spolupracují se vzbouřenci v městě Novoazovsk, které leží mezi Mariupolem a ruskou hranicí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6931

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2015