Americká bezpilotní letadla nás děsí ve snu, stěžoval si třináctiletý chlapec, než ho CIA usmrtila

10. 2. 2015

čas čtení 1 minuta



Mohammed Tuaiman (13) se stal třetím členem své rodiny, kterého usmrtila americká bezpilotní letadla

Třináctiletý chlapec, kterého v Jemenu usmrtilo bezpilotní letadlo CIA, sdělil listu Guardian, že žije v trvalém děsivém strachu z "vraždících strojů" na obloze, které už zabily jeho otce a bratra.

"Vidím je každý den a my se jich bojíme," řekl Mohammed Tuaiman ve vesnici al-Zur v provincii Marib.

"Spousta dětí tady v této oblasti se v noci budí, protože mají noční můry o dronech a některé z nich nyní mají duševní choroby. Proměnili naši oblast v peklo a trvalou hrůzu, ve dne v noci, zdá se nám o nich, i když spíme."

Většinu svého života Mohammed strávil strachem z dronů. V roce 2011 usmrtily jeho otce a bratra, když se starali o stádo velbloudů.

Několik anonymních amerických činitelů sdělilo tiskové kanceláři Reuters, že úder vykonala CIA a že usmrtila "tři muže, o nichž jsme byli přesvědčeni, že jsou to extremisté z al Kajdy."

Rodina usmrceného chlapce popírá, že by měl cokoliv společného s al Kajdou. "Nebyl členem al Kajdy. Byl to kluk."

"Naši starší nám sdělili, že je to trestný čin zabíjet civilisty, aniž by se rozlišovalo mezi teroristy a nevinnými lidmi. A oni zabíjejí jen na základě podezření, bez váhání."

Jeden člen z rodiny usmrceného chlapce dodal: "Nedivte se, že sympatizujeme s al Kajdou, protože to byli jediní lidé, kteří nám ukázali tvář, vláda nás ignoruje, Spojené státy nás ignorují a neodškodnily nás. A my se obrátíme na soud, aby se dokázalo, že tohle je špatně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
17778

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2015