Dohoda z Minsku nestačí. Svět se musí naučit zvládnout neproniknutelného Vladimíra Putina

12. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Dohoda z Minsku sama o sobě nepovede k míru, míní redakční komentář deníku Guardian. Tělesné pózy politiků v Minsku o tom vyprávějí vlastní příběh. Všichni vypadají, že si navzájem nedůvěřují. Vypadají bezmocně. Dostali se všichni do slepé uličky, z které je nesmírně obtížné se dostat. Nikdo se neplánoval dostat do takovéto situace, bezpochyby ani Vladimír Putin. Avšak jeho odpovědnost je obrovská, i když nenese ji sám, a otázka, jaké jsou jeho cíle, je naprosto klíčová.

Povede nová "dohoda z Minsku" k masakru?

12. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Evropští politikové ve čtvrtek chválili Německo a Francii za vyjednání příměří a mírového plánu pro Ukrajinu, ale soukromě vyjadřovali skepsi, že dohoda vyjednaná v Minsku bude zřejmě jen těžko realizovatelná. Obávají se, že zintenzivnění bojů před údajným začátkem příměří v noci ze soboty na neděli by se rychle mohlo proměnit v masakr.

"Nadcházejících 48 hodin bude naprosto klíčových," uvedl jeden díplomat z EU na vrcholné schůzce v Bruselu.

(Pro)ruské separatistické jednotky drží 8000 ukrajinských vojáků v obkličení ve strategickém městě Debalceve a požadují, aby se vzdali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajinské příměří by mohlo vést ke komplexnímu řešení krize

12. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Uzavřená dohoda je zjevně velmi nepevná, míní Angus Roxburgh v deníku Guardian. Předchozí pokusy o příměří naprosto selhaly a plně se očekává, že do 15. února, kdy má dojít k uzavření příměří, bude docházet k úporným bojům, zejména kolem strategického města Debalceve, kde jsou tisíce ukrajinských vojáků obklíčeny vzbouřeneckými jednotkami. Putin požadoval, aby oblíčené ukrajinské jednotky složily zbraně.

Putin oznámil v Minsku dohodu o příměří

12. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident konstatoval, že dělostřelectvo bude staženo od půlnoci v sobotu

Ruský prezident Vladimír Putin potvrdil, že bylo dosaženo po 15 hodinách rozhovorů dohody o příměří. Na tiskové konferenci v Minsku konstatoval, že příměří vejde v platnost v neděli. Naléhal také na Ukrajinu, aby zavedla ústavní reformy, které by respektovaly právo Rusů na východní Ukrajině.

Francouzský prezident François Hollande potvrdil, že bylo dohodnuto příměří.

Předtím Ukrajina obvinila Rusko, že vnucuje "nepřijatelné" podmínky.

Tisková kancelář Reuters uvádí, že má k dispozici dokument, podle něhož má příměří začít 14. února. Má dojít ke stažení těžkých zbraní, k vytvoření bezpečnostní zóny a do konce roku 2015 má být plná kontrola nad hranicí Ukrajiny a Ruska vrácena Ukrajině. Cizí vojska mají být stažena. Tisková kancelář Reuters však uvedla, že je nejasné, zda je to konečný dokument nebo pouze návrh.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dohoda o příměří na dobré slovo

12. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Po dnešním podpisu další dohody o příměří na Ukrajině zbývá vyjasnit řadu klíčových otázek. Trvá spor o kontrolu Debalcevského výběžku, který se (pro)ruské jednotky pokusily obklíčit, ale v posledních dvou dnech bylo obklíčení prolomeno. "Separatisté" trvají na stažení ukrajinských jednotek z této oblasti. Minimálně do neděle, kdy má vstoupit v platnost příměří, zde budou boje dál eskalovat - pokud se Kyjev sám nestáhne, což lze sotva očekávat.

Upalování lidí zaživa není jen doménou džihádistů Islámského státu

12. 2. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Poté, co psychopatičtí pyromani z Islámského státu (IS) zaživa a téměř rituálně upálili zajatého jordánského pilota Moaze al-Kasaesbeha, rozhořela se, metaforicky řečeno, zloba (nejen) západní civilizované společnosti vůči nim, a to ještě více než dříve, kdy islamisté svým zajatcům „pouze“ podřezávali krky jako kuřatům. Jaký je ale rozdíl mezi široce medializovanými zvěrstvy džihádistů a třeba civilisty spálenými na troud střelami Hellfire odpálenými z amerických dronů nebo tisíci Afroameričanů v minulosti upálených zaživa „spořádanými Američany“?

V Minsku podepsána dohoda o příměří

12. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Hollande, ukrjainský prezident Porošenko i jejich ruský protějšek Putin oznámili v závěru minských jendání podpis příměří po zhruba sedmnácti hodinách vyjednávání.

Příměří má začít platit od půlnoci 15. února. Stahování těžkých zbraní z frontové linie má začít nejpozději do dvou dnů a skončit má nejpozději za čtrnáct dní.

Bezpečná zóna pro těžké dělostřelecké zbraně na Donbasu má mít šířku 50-140 km.

OBSE má zabezpečit účinný monitoring a verifikaci režimu přerušení palby od prvního dne.

Proběhne amnestie "separatistů" cestou zvláštního zákona.

Do konce roku na Ukrajině proběhne ústavní reforma.

Pod dozorem OBSE proběhne stažení všech zahraničních zbraní, formací, techniky a žoldnéřů z území Ukrajiny.

Bude přijat zákon o zvláštním statusu Doněcké a Luhanské oblasti.

Orgány samosprávy na Donbasu se budou účastnit procesu výběru prokurátorů a soudců a formování oddílů "lidové milice".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Hlavní část jednacího maratónu v Minsku skončila. "Separatisté" odmítají podepsat výsledný dokument

12. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Teprve dnes dopoledne skončila hlavní část jednání o ukrajinské válce v Minsku, která začala za účasti francouzských, německých, ruských a ukrajinských představitelů včera v podvečer a trvala nepřetržitě do dopoledních hodin. Výsledný dokument předpokládá přerušení palby od 14. února. Zpravodaj listu Kommersant nicméně informuje, že vedení "republik" DNR a LNR na okupovaném Donbasu odmítá výsledný dokument podepsat.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Ruský expert: Můžeme zničit rumunskou flotilu

12. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ředitel Centra pro politicko-vojenská studia v Moskvě Vladimir Jevsejev řekl rumunské televizi TVR, že kapacity na území Rumunska v podobě protiraketové obrany "mohou sloužit k odpalování střel s plochou dráhou letu" a z mínil se o možných ruských "protiopatřeních vůči rumunské hrozbě", včetně zničení rumunského vojenského námořnictva.

Šéfka skotských nacionalistů:

Britští labouristé musejí rozbít "útulný londýnský konsensus o politice škrtů", mají-li získat podporu skotských nacionalistů

12. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Šéfka strany skotských nacionalistů Nicola Sturgeon konstatovala ve středu v přednášce v Londýně, že má-li její strana po květnových volbách podpořit v Dolní sněmovně britské labouristy, budou muset opustit politiku škrtů. Z průzkumů veřejného mínění znovu a znovu vyplývá, že skotští nacionalisté budou zřejmě po květnových volbách rozhodovat o rovnováze sil v britském parlamentu. Bez jejich podpory nebudou labouristé ani konzervativci schopni utvořit vládu, ovšem sociálnědemokratičtí skotští nacionalisté anglické konzervativce v žádném případě nepodpoří.

Vysvětlení, proč Skoti chtějí nezávislost

11. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta



V této scénce dvou skotských komiků byl do výtahu namísto tlačítek instalován voice recognition programme, tedy hlasová obsluha. Problém ovšem je, že pro výtah je skotský přízvuk nesrozumitelný... :)

Anglická policie se omluvila, že shromáždila od trafikantů jména občanů, kteří si objednali časopis Charlie Hebdo

11. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Sir Charles Fahy, ředitel britské protiextremistického oddělení britské policie, se omluvil za to, že britští policisté navštívili celou řadu trafikantů a zjišťovali u nich jmenovitě, kteří občané si objednali časopis Charlie Hebdo, který vyšel po pařížských útocích. Přiznal, že to bylo přehnané a zbytečné, ale dodal, že cílem policejní akce bylo jen "zjistit možné problémy a poskytnout ujištění veřejnosti" poté, co došlo k zvýšení početu antisemitských a islamofobních incidentů po lednovém pařížském masakru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Anglie zakázala kouření v automobilech, pokud jsou v nich děti

12. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Poslanci Dolní sněmovny schválili zákaz kouření v automobilech, pokud jsou v nich přepravovány děti. Zákaz vejde v platnost od 1. října 2015. Byl schválen 342 poslaneckými hlasy proti 74. Profesorka Sally Daviesová, hlavní zdravotník britské vlády, konstatovala, že jde o "podstatné vítězství v ochraně dětí před sekundárním kouřením".

Profesor Kevin Fenton, ředitel organizace Public Health England, zdůraznil: "Mnoho rodičů si neuvědomuje, že více než 80 procent sekundárního kouře je neviditelné a bez zápachu. Byty a automobily bez kouře je silným a pozitivním krokem k ochraně zdraví našich dětí."

Odhaduje se, že zatím je vystavováno v Anglii kouření v automobilech 430 000 dětí každý týden.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O šířícím se extremismu v české společnosti

11. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Se stále většími a většími obavami sleduji vývoj na Ukrajině a i samotném Rusku. Ale co mi dělá ještě větší starosti je radikalizace české veřejnosti, která se v reakci na prozápadně laděné články na Novinkách či iDnes slepě vrhá do náruče opačného extrému a nekriticky věří každému slovu ruské propagandy. Zcela evidentní je to na komentářích ke článcích na novinkách a idnes, kde rozumné hlasy poukazující na nesrovnalosti (či přesněji řečeno lži) v ruské propagandě dostávají velký počet negativních hlasů a 90% všech příspěvků jako by psali uživatelé placení Ruskem, píše Miroslav Valkovíč.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Nepřijatelná propaganda komunistického stylu v České televizi

11. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Omylem jsem zhlédl pořad Události, komentáře na ČT24 a byl jsem šokován,píše Roman Siwek. To přece není možné, aby ČT oponovala ministru ZV připomínáním, že odmítal výstavbu amerického radaru v ČR, a spojovat tuto otázku s událostmi na Ukrajině. To je přesně taktika médií z let před rokem 1989, kdy je potřeba diskreditovat kohokoliv ještě před tím, než cokoliv řekne. Zpravodajství námi placených médií je obludně podobné komunistické propagandě. Jednostranné podávání informací je standardem dnešní české válečné propagandy, zejména v záležitosti ukrajinské občanské války.

Pozn. JČ: Jednostranná propaganda pražských médií a jejich rasistické protiruské útoky bohužel vedou k tomu, že si velká část české společnosti idealizuje postoje a činy vlády Vladimíra Putina, protože jim propaganda pražských médií jde na nervy, a tak nekriticky schválně zastávají opačné stanovisko. Pražská propagandistická média tak vážně destabilizují českou společnost, protože způsobují, že značná část české veřejnosti věří naprostým nesmyslům z ruské propagandy, prostě proto, že nesnesou jednostranné přesvědčování o "jednotné pravdě". Na Západě k tomuto nedochází, protože jsou média většinou daleko férovější a pluralitnější a nikoho nepřesvědčují o své "jediné pravdě". Kromě toho mají dlouholetí novináři kredit a jsou známi svou nestranností a férovostí, takže nedochází k tomu, že by občan záměrně a pitomě začal vzdorně věřit přesnému opaku informací, které přinášejí.

Řecko se může nyní vydat vlastní cestou?

12. 2. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Předběžně uveďme, že S&P (v čemž není samo!) vykazuje pro Řecko ne zrovna povzbudivé hodnocení „CCC+“. Jde o „rating“, který už je tři místa mimo investičně zajímavá hodnocení. (Existují před ním tři Áčka a tři Béčka.) Řecký státní dluh již obnáší nepříjemně vysokých 175 % HDP. A Evropská komise (EC), Evropská ústřední banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (IMF) dlouhodobě naléhají na Řecko, aby kromě jiného tento stále rostoucí dluh konečně restrukturalizovalo. Zatím jako kdyby bylo možné a bylo nutné především zlepšit mzdové podmínky řeckých pracujících a zvýšit nabídku pracovních míst. (Vpadlo do toho drsně datum 11/2; viz předposlední odstavec tohoto textu.)

Politika bezohledných úsporných opatření a nátlaků vede ke katastrofě

12. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Stanovisko SPaSu: vyjádření podpory nové řecké vládě a odmítnutí řešení státních dluhů pomocí politiky úsporných opatření

Spojenectví práce a solidarity vyjadřuje podpory krokům nové řecké vlády směřujícím k novému vyjednávání o řeckém veřejném dluhu a zejména o podmínkách jeho splácení.

Jsme si vědomi, že řecký lid musel v posledních šesti letech projít velmi obtížným obdobím. Výsledkem politiky „úspor“, kterou Řecku naordinovala Trojka, tedy Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF), je sociální katastrofa - statisíce řeckých domácností bez proudu, nárůst chudoby na více než třetinu populace, rozšíření epidemie tuberkulózy. Implementace neoliberálních receptur Trojky vedla z makroekonomického hlediska ke zmenšení ekonomiky o čtvrtinu, k nezaměstnanosti překračující 25 %.

Británií otřásá obrovský skandál týkající se podvodů ve švýcarské pobočce banky HSBC

11. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Šéf britských labouristů Ed Miliband označil ve středu konzervativce Davida Camerona za "pochybného premiéra" poté, co Cameron se opakovaně vyhnul na otázku, zda Cameron hovořil o vyhýbání se daním, v němž napomáhala svým milionářským zákazníkům banka HSBC, s jejím bývalým šéfem Stephenem Greenem, než ho v roce 2011 jmenoval britským ministrem pro obchod.

Downing Street tvrdí, že byly provedeny všechny korektní procedury, avšak premiér Cameron se vyhnul odpovědi na tuto otázku nejen od Milibanda, ale i na její opakování od tří dalších labouristických poslanců.

Země EU by podle vlastních pravidel Ukrajině zbraně dodat neměly. Tato pravidla však nejsou dodržována ani v jiných případech

11. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Podle Kodexu EU pro obchodování se zbraněmi by z Evropské unie neměly být exportovány zbraně do zemí, které jsou účastníky ozbrojeného konfliktu. Kodex však nemá formu právně závazného mezinárodního dokumentu a vývozci zbraní, včetně exportérů z České republiky, jej se souhlasem vlastních ministerstev zahraničí rutinně porušují. Porušují ho například dlouholeté české dodávky do Kolumbie, ale i nedávný prodej obrněné techniky do Nigérie či ručních zbraní do Kurdistánu. Nevhodnost podobných exportů přitom Kodex vůbec nespojuje s otázkou, zda existuje či neexistuje mezinárodně vyhlášené embargo na vývoz zbraní. Ostatně i tato embarga jsou rutinně porušována, jako v případě prodejů do Číny v průběhu 90. let.

Patrušev: Na Ukrajině "nejde o Ukrajinu"

11. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Tajemník Rady bezpečnosti Ruska Nikolaj Patrušev poskytl prokremelskému listu Rossijskaja gazeta, jehož spoluvlastníkem je bývalý šéfideolog Kremlu Vladislav Surkov, rozhovor "o Ukrajině" ZDE. Hlavní sdělení je více než jasné: Na Ukrajině o Ukrajinu vlastně vůbec nejde (=proto se jí nezabývejme, neřešme její právo na existenci, suverenitu a územní integritu, je nedůležitá, nezáleží na ní), jde o "oslabení Ruska".

Dluží Německo Řecku peníze z doby druhé světové války? Ano.

11. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Po vítězství strany Syriza v nedávných řeckých volbách se znovu oživila debata, zda Německo stále dluží Řecku platby za škody, které mu způsobilo za druhé světové války. Německo jakékoliv platby odmítá. Jak je tomu ale ve skutečnosti?

Tři a půl roku nacistické okupace Řecka byly krvavé a ničivé. Pařížská konference o reparacích v roce 1945 přijala výpočet, že škody, které Německo napáchalo Řecku, se rovnají částce 7 miliard předválečných amerických dolarů. Automaticky však nebylo rozhodnuto, že tuto částku má Německo Řecku vyplatit, navzdory tomu, co dnes tvrdí řečtí politikové, píše v deníku Guardian Hagen Fleischer, emeritní profesor historie na univerzitě v Aténách.

Fakta agrese – aneb pár ukrajinských námětů

11. 2. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 16 minut

Problém má jméno: „ukrajinský“. Zatím se řeší už skoro rok zbraněmi; a tedy „vojensky“. I když na jedné z těch dvou stran jsou prý jen „povstalci“ (proti Kyjevu). Zbraně (na obou stranách!) ovšem teď nezajistí automaticky konec bojů, ale zatím žádné jednání nevedlo k již žádoucímu mírovému řešení. Moc se zatím nemluví o tom, že máme před sebou „lokální válku“. (Jako kdyby to již několik měsíců válka nebyla! Dokonce s angažovanými zahraničními silami a prostředky.) Nejedna válka „lokální“ snadno přerostla ve velký konflikt.

Šance vyrůst z mediálního kompostu

11. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Záměr vytvořit právní rámec pro vznik a existenci komunitních médií, jehož tvorba je v běhu v souvislosti s novelou zákona o televizním a rozhlasovém vysílání, je sám o sobě dobrý. Česká mediální scéna už léta degeneruje a prozatím všechny faktory, které v této oblasti působí, tento degenerativní proces podporují: nerentabilní komerční sféra a její pokročilá bulvarizace a oligarchizace, neschopnost emancipovat a pozdvihnout veřejnoprávní média na úroveň, kterou předpokládají jejich ustavující právní dokumenty a etické kodexy a jejich faktická podřízenost zájmům managementu či vlivových skupin v pozadí. A bulvarizace, v tragikomické snaze "dohnat a předehnat" sféru komerční.

Studie: Koncentrace CO2 v českých školách dramaticky převyšuje normu

11. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

Podle studie provedené soudním znalcem Romanem Šubrtem se čeští žáci učí v podmínkách, které jsou dle platných hygienických norem zcela nevyhovující. Provedená měření ukázala, že během vyučovacích hodin dochází k překročení hranice CO2, která je považována za zdravotně bezpečnou. Paradoxní je, že podle autora studie kompetentní orgány měření koncentrace CO2 aktivně bránily. „Na začátku měření bylo naší snahou oslovit školský úřad a požádat jej o součinnost. Výsledkem byl oběžník všem ředitelům základních škol v Českých Budějovicích, kde nařídili ředitelům zakázat nám vstup do škol,“ tvrdí Roman Šubrt.

Východ Ukrajiny je už ztracen, ale Západ si musí vypracovat strategii vůči Rusku

10. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Debata o tom, zda vyzbrojit či nevyzbrojit Ukrajinu, je irelevantní. Je to diskuse o krátkotobé taktice, nikoliv o dlouhodobé strategii, a ignoruje skutečnou podstatu toho, o co jde Vladimíru Putinovi, píše Anne Applebaum v deníku Washington Post.

Až do loňského roku neměla východní Ukrajina žádnou historii etnického konfliktu. Dobře vyzbrojení "separatisté" se na scéně objevili teprve, když je tam Vladimír Putin vyslal. "Občanská válka", která následovala, je umělý konflikt, řízený ruskou bezpečnostní službou a prohlubovaný sofistikovanou celoevropskou dezinformační kampaní. Tato "občanská válka" potrvá tak dlouho, jak Rusové budou chtít, aby trvala.

Ukrajina: Demence, nebo pokrytectví evropských politiků?

10. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V pondělí 9. února večer ofenzíva (pro)ruských jednotek vedla k obsazení sídla Lohvynove v ukrajinském Donbasu. Tím došlo k uzavření tzv. Debalcevské kapsy, v níž je nyní obklíčeno 4 - 5 000 ukrajinských vojáků. Až ve středu představitelé Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny začnou jednat o "míru", jedna ze stran bude držet druhé nůž pod krkem a dvě další budou nehledě na krasořečnění nečinně přihlížet. Protože bylo stanoveno jako článek nejnovější politické věrouky, že konflikt na Ukrajině "nemá vojenské řešení" a "mohl by nebezpečně eskalovat".

V ČR se staví třetí mediální pilíř

10. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

Českou republiku možná čeká nejzajímavější přerod v oblasti médií za posledních několik desítek let. V rámci novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání připravuje ministerstvo kultury jeho novou součást, která by se měla věnovat tzv. komunitním médiím. Ta by, vedle médií veřejnoprávních a soukromých, mohla tvořit třetí pilíř mediálního prostoru. „Jsou nástrojem demokratizace veřejné diskuse, přispívají k vyšší míře občanské participace,“ říká o komunitních médiích Jan Křeček z Mediálního institutu Fakulty sociálních věd UK v Praze, vedoucí týmu, který připravoval pro MK expertízu, na které má stát paragrafová poroba novely.

Potřebuje české školství pedagogy z UJAK?

10. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Akademické znalosti a praktické dovednosti aneb jak se mění role školy. Inkluze není neštěstí ani pro "normální", ani handicapované, ukazují příběhy integrovaných dětí. Kulatý stůl a seminář zahájí veřejnou diskusi o povinném předškolním vzdělávání. Zákon o pedagogických pracovnících limituje rozvoj učitelů a nahrává pochybnému podnikání se vzděláním. Novela školského zákona jde do třetího čtení, spory o kodifikaci mentálního postižení v zákoně pokračují. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (1. 12. – 7. 12. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

O frustraci a o Peroutkovi

9. 2. 2015 / Petr Tychtl

čas čtení 3 minuty

Ve svém projevu k 70. výročí osvobození Osvětimi citoval český prezident Miloš Zeman Ferdinanda Peroutku. Citoval podle všeho nepřesně, aby došel k závěru, že Peroutka byl - podobně jako jiní intelektuálové - fascinován "naprosto zrůdným učením".

Můžeme se jen domnívat, že tím "zrůdným učením" má být nacistická rasová teorie, i když to přesně v projevu zmíněno není.

Náboženství není příčinou tzv. "islámského" terorismu v Evropě

10. 2. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jedna věc je, co je islám ve svých přes tisíc let starých dějinách, jiná věc je, co se píše v Koránu a jak to interpretovat, a ještě úplně jiná věc je, proč se někteří muslimové v Evropě radikalizují. Jsou ovšem lidé, a je jich překvapivě mnoho, kteří místo analýzy reálné populace evropských muslimů a jejich myšlení vezmou knihu ze sedmého století, z arabské pouště a hledají v ní islám, který je vždy a všude stejný, zlý, teroristický – jako by slavný perský básník Háfiz, který byl muslim a opěval pití vínu a homosexualitu, byl členem jakési věčné al-Káidy, nebo jako by osmanský sultán Bajezid II., který přijal s otevřenou náručí desítky tisíc židů vyhnaných ze Španělska, Portugalska a jižní Itálie, byl součástí nějakého věčného teroristického Islámského státu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2014

10. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 106 410.70 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v řijnu 2014 částkou 1137,43 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2014 272 741,85 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
35744