Kritik Kremlu Alexej Navalnyj byl znova uvězněn za porušení domácího vězení

31. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruská policie zadržela opozičního aktivistu Alexeje Navalného a desítky dalších lidí, když Navalnyj nedodržel režim domácího vězení a zúčastnil se opozičního shromáždění. Kritik Kremlu byl včera odsouzen k podmíněnému trestu 3,5 roku vězení.

Po úterním odsouzení se Navalnyj připojil ke svým příznivcům, kteří zorganizovali protest poblíž Kremlu. Do večera se na akci prostřednictvím Facebooku registrovalo asi 18 000 osob.

Navalnyj byl včera spolu s bratrem Olegem odsouzen za údajnou zpronevěru prostředků ze tří firem, včetně francouzské kosmetické společnosti Yves Rocher. Jeho bratr musí nastoupit na 3,5 roku do pracovního tábora.

Navalnyj se dotázal soudkyně Jeleny Korobčenkové, která četla rozsudek, zda posílá jeho bratra do vězení, aby "potrestala" jeho, a označil rozhodnutí za "ostudné".

Agentura AFP informovala, že Navalnyj měl říci: "tento režim nemá právo existovat, musí být zničen".

Navalného proces byl urychlen v pondělí. Kritici jej označují za politicky motivovaný a oznámení rozsudku o dva týdny dříve přišlo v době příprav na velké demonstrace v původním termínu.

Navalnyj se proslavil protikorupčními aktivitami a organizací protestů v letech 2011 a 2012.

V roce 2013 byl Navalnyj v jiném procesu odsouzen za zpronevěru do vězení, ale následující den propuštěn poté, co tisíce lidí demonstrovaly v moskevských ulicích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5913

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2015