Ukrajinská aktivistka, které ukradla sošku Ježíška ve Vatikánu, bude zřejmě postavena před soud

27. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinská aktivistka z feministické organizace Femen, která 25. prosince odebrala sošku Ježíška z jesliček na svatopetrském náměstí ve Vatikánu, tam byla uvržena do vazby.

Iana Alexandrovna Aždanovová z Ukrajiny čeká ve vazbě ve Vatikánu na pravděpodobný soud za "narušení veřejného pořádku, obscénní akt na veřejním místě a krádež". Aždanovová byla od pasu nahoru nahá. Měla na sobě nápis "Bůh je žena", když se objevila na svatopetrském náměstí u scény jesliček. Viděly ji tisíce poutníků, když sebrala sošku Ježíška z jesliček a prý při tom vyvolávala protináboženská hesla.

Papežský mluvčí Federico Lombardi uvedl, že se Vatikán rozhoduje, zda postavit Aždanovovou před soud. Dodal, že nábožensky nepřátelský charakter jejího protestu "musí být považován za nesmírně vážný vzhledem k okolnostem, jimiž úmyslně urazila náboženské cítění velkého množství lidí."

Vatikán také zadržel italského podnikatele Marcella di Finizia, který byl v pátek zatčen za to, že vylezl na fasádu baziliky sv. Petra, aby protestoval proti předpisu EU, který nutí Itálii, aby byly od nynějška státní kontrakty podrobovány veřejné soutěži.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7185

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014