Ustoupí Putin, nebo zaútočí?

8. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Vladimir Putin nevěří na ústup. Obecný zákaz importu ze Západu je pouze jedním ze způsobů, jímž Kreml signalizuje odhodlání vracet rány navzdory kritice svého vměšování do občanské války na Ukrajině. A ještě znepokojivější jsou signály, že Kreml se nenechá odstrašit ani od ozbrojené akce, m

NATO ve středu varovalo, že na hranicích s Ukrajinou stojí 20 000 ruských vojáků v plné bojové pohotovosti, s dělostřelectvem, protivzdušnou obranou a obrněnými jednotkami. Je to méně, než kolik jich tam stálo v dubnu. A je nepravděpodobné, že by táhli na Kyjev, uvažuje z Moskvy Roland Oliphant, reportér britského konzervativního deníku Daily Telegraph.

Ale i tato relativně malá armáda může zastavit ukrajinský postup a zřídit odtrženecký stát podobný Podněstří.

Může jít jen o hru s ohněm. Avšak představitelé USA a NATO říkají, že se nyní obávají ruského zásahu více, než kdy dříve. Je tomu tak částečně proto, že Ukrajina navzdory všem předpokladům vyhrává. Bez ruské intervence je porážka povstalců zřejmě pouze otázkou času.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je odhodlán ukončit válku ještě do podzimu a on i jeho generálové ukázali, že jsou ochotni kvůli tomu akceptovat oběti mezi vojáky i civilisty. Někteří ukrajinští představitelé prokázali, že dokážou nestoudně lhát ohledně použití dělostřelectva a náletů v obydlených oblastech.

Ale navzdory převaze v letectvu a dělostřelectvu je postup nahodilý a organizace a plánování jsou občas chaotické.

Není zdaleka jasné, zda má Ukrajina síly na boj dům od domu v Doněcku. Mnozí povstalci jsou stále vysoce motivovaní a schpní dosahovat malých vítězství.

Ukrajinská vláda a vlády západních států hovoří o tom, že ruské jednotky už dlouho ostřelují ukrajinskou armádu přes hranice a do vnitrozemí směřují konvoje s těžkými zbraněmi a obrněnými vozidly pro povstalce.

Putin se teď musí rozhodnout, zda podporu povstalců posíli tak, aby zabránil potenciálně nebezpečné porážce svých prostředníků na Ukrajině, nebo zda dovolí, aby povstání bylo pomalu poraženo.

Vysláním vojsk by riskoval všechno to, co tak dobře znají západní politici z posledních let.

Zatím jede na vlně masivní popularity, ale nálady veřejnosti se mohou změnit, pokud by se vojáci vraceli domů v rakvích.

A ukrajinská armáda už není tím demoralizovaným a špatně vybaveným tělesem z dob březnové invaze na Krym. Může pokračovat v boji, i kdyby prohrávala. Pokud dojde k ruské invazi, bude to krvavá a dlouhá válka.

A nejčernějším scénářem eskalace je konfrontace mezi Ruskem a NATO, které se obávají politici na obou stranách. Ale je tu riziko, že i takový tvrdohlavý realista jako on narazí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12605

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014