NATO přerušuje spolupráci s Ruskem. O ukrajinském členství se neuvažuje

7. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Severoatlantická aliance přerušuje spolupráci s Ruskou federací kvůli její roli v událostech na východě Ukrajiny. Prohlásil to generální tajemník NATO Rasmussen během návštěvy Kyjeva. Ruský list Nězavisimaja gazeta současně informuje, že ani NATO, ani Kyjev nemají v úmyslu jednat o případném členství Ukrajiny v NATO, a že Aliance nebude dodávat Kyjevu zbraně.

Podle Rasmussena NATO kvůli narušení územní celistvosti Ukrajiny a anexi Krymu přerušuje spolupráci s Moskvou, posiluje kolektivní obranu a přijalo rozhodnutí o posílení podpory a spolupráce s Ukrajinou.

Rasmussen vyjádřil naději, že summit Ukrajina-NATO, který má proběhnout v září, povede k novým konkrétním krokům v oblasti vzájemné spolupráce. Zdůraznil také potřebnost reforem na Ukrajině, včetně vojenských, v nichž podle něj sehraje důležitou roli parlament.

Ruský list Nězavisimaja gazeta hodnotí Rasmussenovu návštěvu v Kyjevě jako výraz politické podpory a na základě komunikace s experty uzavírá, že ani NATO, ani Kyjev nemají v úmyslu otevírat již jednou uzavřenou otázku členství v Alianci, a že NATO nebude poskytovat Kyjevu zbraně.

Ruští experti naznačují, že podobně jako v Afghánistánu se NATO patrně v Donbasu zapojí do spolupráce v místními úřady na východě Ukrajiny, do programů odzbrojování obyvatelstva, demobilizace a reintegrace bývalých kombatantů, zajišťování bezpečnosti během voleb, pomoci při budování místních bezpečnostních složek, poskytování ekonomické a humanitární pomoci, pomoci při návratu běženců atd. Vedle toho má Pentagon spolupracovat na plánech vojenské reformy.

Navíc je ve hře pomoc s výcvikem ukrajinské armády, která je chápána především jako protitah vůči možné přímé agresi ruské armády na Ukrajině. Scénář přímého zásahu ruských vojsk, mimo jiné jako "mírových" sil bez mandátu OSN, například Nikolaj Singurovskij z Razumkovova centra považuje za možný, ale málo pravděpodobný. Podle Singurovského tomu nasvědčuje fakt, že jednotky rozmístěné na ukrajinské hranici nemají druhý sled, který by byl schopen obsazovat území.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6847

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014