ISIS/ISIL vyhlásila "kalifát" Iráku a Sýrie

30. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Organizace, která si říkala ISIS (Islámský stát Iráku a Sýrie) nebo ISIL (Islámský stát Iráku a Levantu) se nyní přejmenovala na "Islámský stát", "Is". Vyhlášení kalifátu je podle experta na terorismus J.M. Bergera neuvěřitelně hazardní hrou, která ohrožuje většinu územních zisků organizace ISIS/ISIL. Organizace produkuje nesmírně profesionální propagandu na internetu a na sociálních sítích. V tomto profesionální videu, většinou natočeném v angličtině, vysvětluje nový "kalifát Iráku a Sýrie". Video má titul "Konec Sykese-Picota", což je odkaz na někdejší dohodu mezi Francií a Británii o rozdělení Iráku a Sýrie po první světové válce.

"Toto není první hranice, kterou rozbijeme, rozbijeme i další hranice," varuje mluvčí organizace ISIS/ISIL. Vyhrožuje, že rozbijí hranici Iráku, Jordánska a Libanonu. Slibuje také že ISIS osvobodí Palestínu. "Nejsme tady od toho, abychom arabské spiknutí nahradili západním spiknutím. Naše svatá válka je vznešenější a vyšší. Bojujeme, abychom učinili Allahovo slovo nejvyšším," konstatuje mluvčí.



  • Irácká armáda vyslala tanky a ozbrojená vozidla do města Tikrit na severu země ve snaze ovládnout znovu toto území. Spojené státy vyslaly do Iráku 300 poradců, většinou příslušníky zvláštních jednotek, a bezpilotní letadla.
  • Obyvatelé pohraničních měst v boji proti ISIS, jako jsou města Bakuba a Samara, uvádějí, že šiitské milice stojí v čele boje proti extremistům a mají obrovskou moc. V některých případech jsou jim podřízeny i irácké bezpečnostní jednotky.
  • Izraelský premiér Binyamin Netanyahu vyjádřil podporu pro nezávislý kurdský stát. To je v rozporu s americkou strategií, která chce udržet jednotný Irák. Netanyahu zastává názor, že nezávislý Kurdistán by se stal součástí širší aliance umírněných sil v regionu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9643

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2014