Václav Žák: Jak média a politici zlikvidovali slušného a profesionálního státního úředníka

26. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

V případě výběrového řízení na elektronické náramky monitorující pohyb odsouzených, se ministryně dožadovala podrobností, které měly být známy pouze členům výběrové komise zavázaným mlčenlivostí, že o nich nebudou informovat nikoho, kdo členem komise není. Porušení závazku by znamenalo porušení slibu daného ministerskou komisí a riziko znehodnocení výběrového řízení.

Ministryně má zřejmě problém pochopit, že ačkoliv komisi jmenuje, není jejím členem, a nemůže se proto dožadovat stejných informací, jaké mají pouze členové komise. Doplatil na to profesionální státní úředník Pavel Štern, který postavil a léta vedl Probační a mediační službu s nezpochybnitelnou integritou. Chtěl dodržovat pravidla transparentní státní správy a vysloužil si místo toho nálepku intrikána a bezmála agenta sociální demokracie, který dostal úkol svrhnout ministryni Válkovou.

Pavel Štern se pokusil informovat některé politiky, včetně místopředsedy vlády Babiše. Když to nepomohlo, obrátil se na policii a na veřejnost. Nepořizoval si skryté nahrávky jako senátor Michálek, jemuž to mnozí vytýkali. Zachoval se tak, jak se úředník s osobní integritou zachovat má.

Kompletní článek ZDE

0
Vytisknout
8736

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2014